Koronavirüsün en büyük yardımcısı ortaya çıktı: Kolesterol

Arşiv
Arşiv

ABD’de Princeton Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada, koronavirüsün hücrelerin koruyucu zarını aşmak ve vücudu istila etmek için kolesterole ihtiyaç duyduğunu gösterdi.

Princeton Üniversitesi’ne bağlı faaliyet gösteren Howard Hughes Tıp Enstitüsü’nden (HHMI) bilim insanları, koronavirüsle mücadelede kolesterolün en büyük engellerden biri olduğunu ortaya koydu. Profesör Doktor Clifford Brangwynne liderliğinde yapılan çalışmada, koronavirüsün hücrenin koruyucu zarını geçmek için bir yağ molekülü olan kolesterolden yardım aldığı görüldü.

Kolesterol koronavirüsün hücrelere girmesine neden oluyor

  • Brangwynne ve ekibi, damarları tıkayan kolesterol birikintilerinin koronavirüsün hücreleri açıp içeri girmesine ve çoğalmasını sağladığını keşfetti.

“BioRxiv” adlı web sitesinde ön baskısı yayımlanan çalışmanın başyazarı Brangwynne,“Kolesterol, hücreleri ve koronavirüs dahil bazı virüsleri çevreleyen zarların ayrılmaz bir parçasıdır. Bu yüzden enfeksiyon için bu kadar önemli olması mantıklı” ifadelerini kullandı.

Kolesterol ilaçları koronavirüse karşı koruyucu olabilir

Diğer taraftan, araştırmanın yazarları, çalışmanın bulgularının statin olarak bilinen kolesterol düşürücü ilaçları alan COVID-19 hastalarının neden daha çabuk iyileştiğini açıklayabileceğini söyledi. Bilim insanları, statin ilaçlarının koronavirüsün kolesterolü reddetmesini sağlayarak hücrelere girmesini engellediğini öne sürdü.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >