Koronavirüsün kuluçka süresi 5 haftaya kadar çıkabiliyor

Koronavirüs semptomları kaybolsa bile virüs vücutta yaşayabiliyor
Koronavirüs semptomları kaybolsa bile virüs vücutta yaşayabiliyor

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınında dikkati çeken bir gelişme yaşandı. Virüsün 14 gün kuluçka süresine rağmen bazı hastalarda 37 güne kadar yaşadığı tespit edildi.

Lancet isimli tıp dergisinde yayınlanan makaleye göre, salgının ne kadar ciddi olabileceğinin bir belirtisi olarak Çin'deki doktorlar, virüsün RNA’sının enfekte olup hayatta kalanlardan bazılarında 37 gün sonra bile yaşadığını tespit ettiler.

Virüs 14 gün sonra bile yaşayabiliyor

Çin Tıp Bilimleri Akademisi, bu bulguların tedavi süresi boyunca hem hasta izolasyonu hem de rehberlik için önemli sonuçları olduğunu bildirdi. Uluslararası toplumda hala virüsün yayılmasını önlemek için kuluçka suresi 14 gündür. Ancak insanlar semptomlar kaybolduktan sonra da bünyelerinde virüs kalma ihtimali olduğundan istemeden de olsa karantina sonrasında virüsü çoğaltabilirler.

  • Çinli bilim adamları SARS hastalarının sadece üçte birinin 4 haftadan sonra virüsü solunum yollarında hala tuttuklarını tespit etmişlerdi. Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan yeni tip coronavirüs, geçen yılın sonundan bu zamana kadar yaklaşık 125 bin kişiye bulaştı ve 118 ülkeye yayıldı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >