Kosta Rika, 2017 yılında sadece yenilenebilir enerji kullandı

Kosta Rica
Kosta Rica

Petrol kaynaklarına sahip olmasına rağmen yılbaşından beri yenilenebilir enerji kullanan Kosta Rika, bu alanda bir rekora imza attı.

Amerika kıtasında bulunan Kosta Rika, yenilenebilir enerjinin gücünü keşfederek petrol kullanımından vazgeçti. Yenilenebilir enerjiye büyük bir önem vererek önemli rekorlara imza atmayı başaran ülke, 300 günü aşkın süredir sadece yenilenebilir enerjiyi kullanıyor.

Bu yenilenebilir enerji arasına rüzgar, hidroelektrik, jeotermal ve güneş enerjisi bulunuyor.
Bu yenilenebilir enerji arasına rüzgar, hidroelektrik, jeotermal ve güneş enerjisi bulunuyor.

Kosta Rika’dan yapılan açıklamaya göre, bu enerjinin büyük bir kısmını hidroelektrik oluşturuyor. Rakamlara net olarak bakacak olursak, yüzde 78 hidroelektrik, yüzde 10 rüzgar, yüzde 10 jeotermal ve yüzde 2 güneş enerjisi şeklinde bir oluşum var.

Amaç petrole olan bağımlılığı bitirmek

Ülkede ciddi bir petrol rezervi bulunmasına rağmen yenilenebilir enerji kullanan Kosta Rika’da 5 milyona yakın bir nüfus var. Petrole olan bağımlılığı bitirmeyi amaçlayan Kosta Rika, karbonsuz hava projesine ilk olarak 2012 yılında başladı. Yani 2015 yılında enerji ihtiyacının yüzde 98,9’unu yenilenebilir enerjiyle karşılayan ülke 2017 sonunda yüzde 100 oranı yakalamış olacak.

Diğer ülkelere büyük bir başarı hikayesi sunan Kosta Rika’nın bu başarısını yakalayacak coğrafyaya sahip birçok ülke bulunuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >