Kraliçe Elizabeth'in 'bilinmeyenleri'

Philip Mountbatten ve Kraliçe Elizabeth Alexandra Mary.
Philip Mountbatten ve Kraliçe Elizabeth Alexandra Mary.

İngiliz Kraliyet'inin yıllardır başında olan ve Kraliyet'i bugünlere getiren Kraliçe Elizabeth'in birbirinden farklı huyları ve adetleri var. Birçok bilinmeyen yönü olan Kraliçe şu sıralar gelinleri ile ilgili konularda gündeme geliyor.

Babasının ölümü ile tahta geçen ve Prenses Diana döneminde gündemin eleştirilen isimlerinden olan Kraliçe Elizabeth bugün bile oldukça popüler. Özellikle eski oyuncu Meghan Markle'ın aileye katılmasıyla gündemden düşmeyen Kraliyet'in başında olan isim Elizabeth'in bir de bilinmeyenlerine bakalım.

Yılda iki kez doğum günü

21 Nisan 1926’da doğan Elizabeth Alexandra Mary, doğum gününü resmi olarak Nisan’ın ikinci Cumartesi’nde kutluyor. Bunun nedeniyse 250 yıllık bir gelenek. Kasım ayında doğan Kral 2. George, kötü hava koşullarından dolayı 1748 yılında ikinci bir doğum günü geleneği başlattı.

Yıllardır tahtta

6 Şubat 1952’de babası Kral VI. George ölümüyle, 25 yaşındayken tahta geçen Kraliçe II. Elizabeth, 66 yıldır tahtta. İngiltere kraliçesi Elizabeth Alexandra Mary, yalnızca tahtta en uzun kalan isim değil, ayrıca dünyanın en yaşlı hükümdarı unvanına sahip.

Kraliçe uzun süredir tahtta oturuyor.
Kraliçe uzun süredir tahtta oturuyor.

Pasaportsuz seyahat hakkı

Kraliçe 2. Elizabeth, pasaportsuz seyahat edebiliyor. Uluslararası ziyaretlerinde devlet başkanları tarafından kırmızı halıyla karşılanan Kraliçe’nin pasaporta ihtiyacı yok. Bu sadece Kraliçe'ye özeldir.

Elizabeth fotoğraf düşkünlüğü ile biliniyor.
Elizabeth fotoğraf düşkünlüğü ile biliniyor.

Hayvan sevgisi

İngiltere Kraliçesi, hakkında bilinen az gerçeklerden biri de uluslararası gelen sıra dışı hediyeleri. Hayvan sevgisiyle ün salan Kraliçe’ye gelen en olağandışı hediye, Kamerun’dan gelen Jumbo ismindeki 7 yaşında bir fil ve iki dev kaplumbağa. Kraliçe'nin hayatının anlatıldığı dizi The Cown'da hayvan sevgisi ön planda.

Kraliçe ve oğlu Prens Charles.
Kraliçe ve oğlu Prens Charles.

Dizi takipçisi

Kraliçe 2. Elizabeth, İngiltere’nin 20’li yıllardaki tarihini anlatan Downton Abbey dizisini izlemekten oldukça keyif alıyor. Ayrıca Kraliçe, diziyi izlerken tarihsel hataları da kusursuz tarih bilgisiyle yakaladığı söyleniyor.

Kraliçe ve Prens Philip Mountbatten.
Kraliçe ve Prens Philip Mountbatten.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >