Kredi indiriminin ardından fırsatçılardan 'zam' atağı: Tüketici ne yapmalı?

Ankara'daki semt pazarında alışveriş yapan vatandaşlar böyle görüntülenmişti.
Ankara'daki semt pazarında alışveriş yapan vatandaşlar böyle görüntülenmişti.

Kamu bankalarının normalleşme sürecini hızlandırmak amacıyla açıkladığı 4 yeni kredi paketinin ardından bazı satıcıların ürünlere zam yaptığı gözlemlendi.

GZT'nin ulaştığı Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu'nun 62'nci maddesine işaret ederek tüketicilerin zam yapan satıcılar hakkında atacakları adımları sıraladı. Tüketicinin eski fiyatı ve yeni fiyatı gösteren belgelerle Ticaret Bakanlığı'na veya kredi kullanacakları bankaya başvurmaları gerektiğinin altını çizen Ağaoğlu, satıcı hakkında yaptırım uygulanmasının önemine dikkati çekti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın koordinasyonunda kamu bankalarınca açıklanan yeni "kredi destek paketleri"nin sektörler ve yerli üretimin canlanması için önemli fırsat olarak değerlendirilse de 'fırsatçılar'dan zam haberleri gecikmedi.

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede küresel salgın haline gelen yeni tip koronavirüs, küresel ekonomiyi olduğu kadar ülke ekonomisini de etkilerken alınan önlemlerle bu etkinin en aza indirilmesi amaçlanıyor.

Salgının başladığı Vuhan'da 110 gün sonra hayat normale döndü
Salgının başladığı Vuhan'da 110 gün sonra hayat normale döndü
  • Başta kamu bankaları olmak üzere finans kuruluşlarına "kredi borç ödeme tarihlerinin ötelenmesi ve müşterilerine krediye erişimde kolaylık sağlanması" hususunda çağrılar yapılmıştı.

Kamu bankaları, normalleşme sürecine geçiş ve sosyal hayatın canlanması için "konut kredisi","taşıt kredisi", "sosyal hayatı destek" ve "tatil destek" olmak üzere 4 yeni kredi paketini hayata geçiriyor.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu
Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu

Kamu bankalarının attığı bu adımın ardından 'fırsatçılar' da boş durmadı ve zamlar peş peşe geldi. VakıfBank, Halkbank ve Ziraat Bankası yeni kredi paketleri uygulamalarıyla ilgili ortak bir açıklama yaptı. Finansman imkanını ürün veya hizmetlerinde fiyat artışı olarak müşterilere yansıtan firmaların kredi paketi kapsamı dışına çıkartılacağını duyuruldu.

GZT'nin ulaştığı Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu konuya ilişkin tüketicilerin dikkat etmesi gereken noktaları anlattı.

Tüketicinin hangi ürün için alım yapacaksa bankaların oraya ödeme yaptığına dikkati çeken Ağaoğlu, "Örneğin tatil için kullanacaksa turizm acentesine, mobilya alacaksa mobilyacıya, otomobil alacaksa otomobil satıcısına eğer konut alacaksa konut satıcısına bu parayı banka ödüyor" dedi.

Yeni 'normal' insan

"Satıcı krediden yararlanamaz"

Bazı satıcıların zam yaptığı yönündeki iddialar sosyal medyada ekran görüntüsü alınarak paylaşıldı.
Bazı satıcıların zam yaptığı yönündeki iddialar sosyal medyada ekran görüntüsü alınarak paylaşıldı.

Aydın Ağaoğlu mayıs sonu itibariyle fiyatlarını artıran satıcılara karşı tüketicilerin uyanık ve dikkatli olmalı gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu:

"Şayet mayıs ayında 300 bin TL'ye satılan daire, faizlerin düşmesiyle birlikte 300'ün üzerinde bir fiyatla satışa sunulmuşsa; farkın görüldüğü ilan veya reklamların ekran görüntüleri alınmalıdır. Tüketiciler, Ticaret Bakanlığı'na şikayet edebilecekleri gibi kredi kullanacakları bankaya da bunu ihbar ettikleri taktirde o satıcıya kredi ile satış imkanı tanınmayacaktır"

Kanun ne diyor?

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu'nun 62'nci maddesinin haksız ticaret uygulamalarını içerdiğine de değinen Ağaoğlu sözlerini şöyle noktaladı:

"Haksız fiyat artışı yaptırıma tabi bir eylem olduğundan tüketiciler bu tür fiyat artışlarını tespit ettikleri satıcıları, eski fiyatlarını gösteren belgelerle birlikte Ticaret Bakanlığı'na iletmelidirler. Bu durumda fiyat arttıran satıcıya Ticaret Bakanlığı tarafından yaptırım uygulanacak, banka tarafından da cazip oranlı kredi ile satış yapılmasına müsaade edilmeyecektir".

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >