Kripto paralarda hızlı düşüş devam ediyor

Arşiv
Arşiv

Kripto para piyasasında düşüş devam ediyor. Bitcoin geçtiğimiz Temmuz ayından beri ilk kez 36 bin doların altına geriledi. Kripto para piyasası ise yüzde 10 değer kaybederek 2 trilyon doların altına geriledi.

Bitcoin Temmuz ayından beri ilk kez 36 bin doların altına geriledi. Kripto para piyasasının toplam değeri de Kasım ayında çıktığı 3 trilyon dolarlık zirvesinden 1.65 trilyon dolara geriledi.

Bitcoin 35 bin dolara kadar geriledi

Kripto paralar en yüksek seviyelerini geçtiğimiz Kasım ayında görmüştü. Bitcoin Kasım ayında gördüğü 67,500 dolar seviyesinden başladığı düşüşünü sürdürerek 35,900.25 dolara geriledi. Ethereum ise Ağustos ayında gördüğü 4.800 dolar seviyelerinden başladığı gerileyişini sürdürerek 2,512.03 dolara geriledi.

24 saatte 150 milyar dolar değer kaybetti

CoinMarketCap verilerine göre, kripto para piyasaları son 24 saatte 150 milyar dolara yakın değer kaybetti. Dijital paralar genel olarak kasım ayındaki zirveden bu yana yaklaşık 1 trilyon dolar değer kaybetti.

Düşüş, borsada yaşanan sert kayıpların ardından geldi. ABD’de bu hafta Nasdaq yüzde 5’e yakın düştü. Amerikan pazarındaki endeks değeri yüksek 500 büyük senedi listeleyen S&P 500 endeksi de üst üste üçüncü kayıp haftasına girdi.

10 yıllık ABD Hazine tahvilleri bu haftanın başlarında yükselirken, yükselen oranlar yatırımcıların daha riskli varlıklardaki pozisyonlarını terk etmelerine neden oldu.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sıkı para politikası uygulayacağı yönündeki sinyallerin güçlenmesi de yatırımcıların riskli varlıkları terk etmesinde etken. Bitcoin bazı yatırımcılar arasında enflasyona karşı varlıkları koruma aracı olarak görülse de daha şahin bir Fed karşısında riskli kripto yatırımlarını terk etme eğilimi daha ağır basıyor.

Huobi Global Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü konu ile ilgili notunda, “Haftaya çarşamba açıklanacak Fed kararı öncesi piyasa her ne kadar ‘mart ayında faiz artırılacak’ beklentisinde olsa da yılın ilk Fed toplantısını görmek istiyor. Öyle ki zayıf risk iştahı sadece kripto paralarda değil, küresel piyasalarda da devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Kripto paralar neden düşüyor?

Peki kripto paralar neden değer kaybediyor? Analistler bunun üç nedeni olduğunu söylüyor. Birincisi Fed'in beklenenden daha hızlı faiz artırımı yapacağı beklentileri, ikincisi ise ABD Başkanı Biden'in önümüzdeki ay kripto paralar için bir yasa çıkarmaya hazırlandığı beklentileri. Biden, kripto paraya yönelik vergi ve bir takım regülasyonlar getirmeyi amaçlıyor. Üçüncüsü ise Rusya Merkez Bankası'nın 20 Ocak 2022 tarihinde, Rus ekonomisinin olumsuz yönde etkilendiği gerekçesiyle kripto para birimlerinin ticaretini ve madenciliğini yasaklamayı önermesi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >