Kronik halsizlik, sürekli uyuklama ve sık sık su içme: Siz de şeker hastası olabilirsiniz

İlerleyen teknoloji, tüketilen sağlıksız, hazır gıdalar nedeniyle obezite ve şeker hastalığına yakalanma riski gün geçtikçe artıyor.

Son günlerin en popüler hastalıklarından olan diyabet, tip 1 ve tip 2 olarak 2'ye ayrılıyor. Tip 1 diyabette insülin üreten hücreler tahrip olduğu için insülin eksikliğinin yanı sıra, kanda yüksek oranda glikoz bulunur. Tip 2 diyabette ise, hücreler üretilen insüline karşı direnç gösterir. Her iki türde de hücreler ihtiyaç duydukları miktarda glikoz alamaz ve böylece hastalık ortaya çıkar. Toplumda çok şeker tüketildiğinde yakalanıldığı sanılan şeker hastalığı, pankreasın yeterince insülin üretememesinden kaynaklıdır. Araştırmalara göre; dünyada 250 milyon, Türkiye'de 6,5 milyon kişi şeker hastası. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; 20 yaş üzeri nüfusun yaklaşık yüzde 7'si diyabet hastası ve bu sayı gün geçtikçe de artmakta.Dünyada her yıl 4 milyon insan şeker hastalığı yüzünden hayatını kaybediyor. Diyabette genetik, çevre faktörü, beslenme ve dış etkenler de oldukça etkili.
Diyabet tanısı nasıl konur?
Açlık kan şekerinin 126'nın üstünde olması ve rastgele bakılan kan şekerinin 200'ün üstünde olması durumunda diyabet tanısı konulur.
Diyabet tanısı nasıl konur? Açlık kan şekerinin 126'nın üstünde olması ve rastgele bakılan kan şekerinin 200'ün üstünde olması durumunda diyabet tanısı konulur.
Diyabet belirtileri neler? 
Diyabet grip gibi bir takım kesin belirtileri olan ve bir hafta dinlenip ilaç tedavisiyle atlatılan bir hastalık değildir. Kimi zaman, doktorlar teşhisini koymak da dahi zorlanırlar. Ancak herkeste görülmese de, elbette genel geçer belirtileri var.
Diyabet belirtileri neler? Diyabet grip gibi bir takım kesin belirtileri olan ve bir hafta dinlenip ilaç tedavisiyle atlatılan bir hastalık değildir. Kimi zaman, doktorlar teşhisini koymak da dahi zorlanırlar. Ancak herkeste görülmese de, elbette genel geçer belirtileri var.
Sık sık idrara çıkma
Normal zamandan daha sık idrara çıkmak, diyabetin karakteristik belirtisidir. İnsan vücudunda yeterince insülin bulunmadığında ya da etkisi azaldığında, karaciğer glikozu tekrar kana karıştırabilmek için su toplar ve böylece kişi sık sık idrara çıkar. Böylece idrar kesesi daha sık dolar ve daha sık tuvalete gitme ihtiyacı duyarsınız.
Sık sık idrara çıkma Normal zamandan daha sık idrara çıkmak, diyabetin karakteristik belirtisidir. İnsan vücudunda yeterince insülin bulunmadığında ya da etkisi azaldığında, karaciğer glikozu tekrar kana karıştırabilmek için su toplar ve böylece kişi sık sık idrara çıkar. Böylece idrar kesesi daha sık dolar ve daha sık tuvalete gitme ihtiyacı duyarsınız.
Sürekli su içme isteği
Kandaki su karaciğere toplanıp idrarla atıldığı için, vücut susuz kalır ve daha sık susuzluk hissedersiniz. bu yüzden sürekli su içme isteğiniz olabilir.
Sürekli su içme isteği Kandaki su karaciğere toplanıp idrarla atıldığı için, vücut susuz kalır ve daha sık susuzluk hissedersiniz. bu yüzden sürekli su içme isteğiniz olabilir.
Kronik yorunluk
Sık sık idrar çıkıp su tüketmenin yanı sıra, kendinizi sürekli yorgun ve halsiz hissediyorsanız, diyabet riski yüksek olabilir.
Kronik yorunluk Sık sık idrar çıkıp su tüketmenin yanı sıra, kendinizi sürekli yorgun ve halsiz hissediyorsanız, diyabet riski yüksek olabilir.
Hamilelik döneminde diyabet
Hamilelik döneminden önce herhangi bir diyabet şikayetiniz olmasa bile, 24. haftadan sonra ortaya çıkar ve büyük oranda doğum sonrası kendiliğinden kaybolur. Ancak bu dönemde beslenme şekliniz hem bebeğin sağlığı hem sizin sağlığınız için oldukça önemli.
Hamilelik döneminde diyabet Hamilelik döneminden önce herhangi bir diyabet şikayetiniz olmasa bile, 24. haftadan sonra ortaya çıkar ve büyük oranda doğum sonrası kendiliğinden kaybolur. Ancak bu dönemde beslenme şekliniz hem bebeğin sağlığı hem sizin sağlığınız için oldukça önemli.
Diyabette nasıl beslenilmeli?
Diyabette ilaç ve insülin tedavisinin yanı sıra, beslenme şekliniz de oldukça önemli. Doğru, dengeli ve sağlıklı beslenmediğiniz taktirde kullandığınız ilaçlar da bir işe yaramayacak, şekeriniz düzensiz olacaktır.
Diyabette nasıl beslenilmeli? Diyabette ilaç ve insülin tedavisinin yanı sıra, beslenme şekliniz de oldukça önemli. Doğru, dengeli ve sağlıklı beslenmediğiniz taktirde kullandığınız ilaçlar da bir işe yaramayacak, şekeriniz düzensiz olacaktır.
Kahvaltıyı atlamayın
Kahvaltı yalnızca şeker hastaları için değil; sağlıklı insanlar için de altın değerinde bir öğün. Güne kahvaltı etmeden başlamayı asla ihmal etmeyin.
Kahvaltıyı atlamayın Kahvaltı yalnızca şeker hastaları için değil; sağlıklı insanlar için de altın değerinde bir öğün. Güne kahvaltı etmeden başlamayı asla ihmal etmeyin.
Bol sebze tüketin 
Aşırı yağlı yemekler, kızartmalar ve hamur işleri yerine; bol bol sebze tüketin.
Bol sebze tüketin Aşırı yağlı yemekler, kızartmalar ve hamur işleri yerine; bol bol sebze tüketin.
Meyve porsiyonlarınızı iyi ayarlayın
Meyveler masum görünse de, içerdikleri şeker miktarıyla şeker hastaları için tehlike arz eder. Bu yüzden yediğiniz meyveleri dikkatle seçip porsiyonlarınızı iyi ayarlayın.
Meyve porsiyonlarınızı iyi ayarlayın Meyveler masum görünse de, içerdikleri şeker miktarıyla şeker hastaları için tehlike arz eder. Bu yüzden yediğiniz meyveleri dikkatle seçip porsiyonlarınızı iyi ayarlayın.
Dilediğiniz her şeyi tüketebilirsiniz; ancak ölçülü olun!
Şeker hastası olduğunuz için hayatınızı karartmaya gerek yok; dikkat ettiğiniz taktirde, normal insanlardan çok daha sağlıklı bir hayata sahip olabilirsiniz. Yeterli ölçülü, dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Egzersiz ve spor yapmayı da ihmal etmeyin.
Dilediğiniz her şeyi tüketebilirsiniz; ancak ölçülü olun! Şeker hastası olduğunuz için hayatınızı karartmaya gerek yok; dikkat ettiğiniz taktirde, normal insanlardan çok daha sağlıklı bir hayata sahip olabilirsiniz. Yeterli ölçülü, dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Egzersiz ve spor yapmayı da ihmal etmeyin.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >