Kudüs’ün 88 senelik işgalini sonlandıran savaş: Hıttin Savaşı

Bundan tam 831 yıl önce Fransız tarihçi Champdor’un tanımlamasıyla “İslam’ın en saf kahramanı” olan Selahaddin Eyyubi, 88 yıl Haçlıların elinde bulunan Kudüs’ü fethetmek için Hıttin Savaş’ını gerçekleştirdi. Sadece iyi bir savaşçı değil aynı zamanda usta bir stratejist de olan Selahaddin Eyyubi komutanlığında gerçekleşen Hıttin Savaşı’nın hikayesi Kudüs’ün Müslümanlar için manasını anlamak için de önemlidir.

Savaş öncesi durum

1. Haçlı Seferi sonrası Kudüs’te Hristiyanlar bir krallık kurdular. Kudüs Krallığı, tam 88 yıl boyunca 3 dinin merkezi olan bu şehre hükmetti. Selahaddin Eyyubi komutası altındaki Eyyubiler ordusu ile Kudüs’ü yeniden fethetmek istiyordu. Filistin’de yaşanan istilayı sonlandırmak isteyen Selahaddin Eyyubi; Mısır, Suriye ve Ceziriye’ye haber göndererek ordusunu toplamaya karar verdi. Bu bölgelerden çok sayıda asker Şam’a gelerek kutsal belde Kudüs’ün istilasını sonlandırmak için toplandı.

Hıttin savaşı tasviri
Hıttin savaşı tasviri

Tapınak Şovalyeleri'nin durdurma girişimi başarısız oldu

Selahaddin Eyyubi, Kudüs Krallığı içerisinde yaşanan iç karışıklıklardan yararlanarak Kudüs’ün etrafındaki Hristiyan beylikleri ile anlaşma sağladı. Bu sayede ordusunu yormadan Kudüs’e yaklaşmayı başardı. Hristiyan Beyliklerle yaptığı anlaşmaları Tapınak Şövalyeleri bozmaya çalışmak için Eyyubilere saldırsa da ağır bir yenilgiye uğrayarak geri çekilmek zorunda kaldı.

Kudüs'ün fethini anlatan Holywood yapımı Cennetin Krallığı filmi 2005 yılında Ridley Scott yönetmenliğinde vizyona girdi ve büyük ilgi gördü.
Kudüs'ün fethini anlatan Holywood yapımı Cennetin Krallığı filmi 2005 yılında Ridley Scott yönetmenliğinde vizyona girdi ve büyük ilgi gördü.

Su kaynağına gelen Haçlılar karşısında Eyyubi ordusunu buldu

Kudüs Krallığı ile yapacağı savaşı ilmek ilmek hesaplayan Selahaddin Eyyubi, Haçlıların elinde olan Tabariye Kalesi’ni ani bir baskın yaparak fethetti. Böylece Haçlı ordusunu kendi istediği bir meydanda, Tabariye yakınlarında bir düzlükte, savaşmaya zorlamış oldu. Sonrasında Eyyubiler Hıttin köyü önünde Haçlı ordusunu beklemeye başladı. Hıttin Köyü Haçlılar ile Ürdün nehri arasında bulunuyordu ki susuz kalan Haçlılar için bu durum büyük bir hezimet olacaktı.

Haçlılar Kudüs'ü Selahaddin Eyyübi'ye teslim ediyor.
Haçlılar Kudüs'ü Selahaddin Eyyübi'ye teslim ediyor.

17 bin Haçlı askeri öldürüldü

Tarihler 4 Temmuz 1187’yi gösterdiğinde Haçlı ordusu uzun süredir hareket ettiği için susuz bir şekilde Ürdün Nehri'ne doğru ilerliyorlardı. Fakat nehirle aralarında Eyyubi ordusunu görünce ne yapacaklarını şaşırdılar. Yarı baygın bir şekilde Eyyubilere saldıran Haçlı Ordusu, Selahaddin Eyyubi’nin askerleri tarafından kolayca püskürtüldü. Geriye doğru kaçan Haçlı ordusunu bekleyen bir sürpriz daha vardı. Selahaddin Eyyubi’nin daha önceden konuşlandırdığı hafif atlı birlikleri Haçlılara arkadan saldırınca iki ateş arasında kaldılar. Haçlı Ordusu Hıttin Köyü civarındaki bu savaş ile büyük bir yenilgiye uğradı.

Selahaddin Eyyubi komutasındaki Eyyubiler Kudüs Kralı da dahil olmak üzere yüzlerce Haçlı’yı esir aldı. Bu savaşta tam 17 bin Haçlı askeri Eyyubiler tarafından öldürüldü.

Savaş sonrası hızlı bir şekilde ilerleyen Selahaddin Eyyubi, Eylül 1187 tarihine gelindiğinde Nablus, Yafa, Tebnin, Beyrut ve Aşkelon’u fethetti. 22 Eylül’de başlanılan Kudüs kuşatması 2 Ekim’de zaferle sonuçlandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >