Küresel piyasada tedirginlik: Altın fiyatları yükselişle başladı

Altın fiyatlarında Rusya endişesi sürüyor
Altın fiyatlarında Rusya endişesi sürüyor

Rusya'nın Ukrayna'ya işgalinin ardından alınan bir dizi ekonomik yaptırım kararları sonrasında küresel piyasalarda tedirginlik devam etti. Hafta sonu batının Rusya'ya yönelik sert yaptırımları açıklamasının ardından güvenli liman altın yeni haftaya sert yükselişlerle başladı. Gram altın yüzde 3,21 yükselişle 865 TL'den işlem görüyor.

Altın fiyatları geçen haftanın son gününü düşüşle kapattıktan sonra yeni haftaya yüzde birden fazla yükselişle başladı. Gram altın da küresel altın fiyatları ve dolar kurundaki yükselişle yeniden 850 TL üzerini gördü.

Yatırımcıların gözü yaptırım karlarında

Çeyrek altın 1.439 liradan alıcı bulurken, Cumhuriyet altını 5.641 liradan işlem görüyor.

ONS altın yüzde bir yükselişle 1.909 dolardan işlem görüyor.

Altın yatırımcılarının gözü Rusya'ya yönelik yaptırımların etkisinde olacak.

Ruble sert düştü

Hafta sonu gelen yaptırım kararları ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in Rus caydırıcı güçlerinin özel savaş görevi durumuna geçirilmesini emretmesinin ardından offshore piyasadaki işlemlerde ruble sert düştü. Rusya yaptırımlarının küresel piyasalarda yarattığı tedirginlikle beraber yatırımcılar yeniden güvenli limanlara yöneldi.

Goldman Sachs Rusya’nın ana üreticisi olduğu emtiaların ralli yapacağını düşündüğünü söyledi. Rusya alüminyum, nikel, paladyum, petrol ve doğalgaz gibi ürünlerin ana üreticisi konumunda bulunuyor.

SWIFT yaptırımına iki ülke daha katılıyor

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, ülkesinin Rusya'nın uluslararası ödemeler ağına erişimini bloke edeceğini söyledi.

Japonya'nın katılımıyla G-7 ülkelerinin tamamı Rusya'ya karşı SWIFT yasağına katılmış oldu.

Başbakan Kishida Japonya'nın Rusya'ya karşı başka yaptırımlar da planladığını ve Ukrayna'ya 100 milyon dolarlık olağanüstü insani yardım gönderdiklerini belirtti.

Japonya'nın yanında Güney Kore de Rusya'ya karşı SWIFT yaptırımı adımı attı. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Rusya'ya yönelik ihracat kontrolleri ile birlikte SWIFT yaptırımının da devreye alınacağını belirtti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >