Kuş gribi alarmı: İki ilde 6.5 milyon kanatlı hayvan itlaf edildi

Arşiv
Arşiv

Afyonkarahisar'ın Başmakçı ilçesi ile Denizli'nin Honaz ilçesinde yumurta üretim tesisleri kuş gribi vakalarına rastlanması üzerine karantinaya alındı. 6.5 milyon kanatlı hayvanın 20 Ocak'tan bu yana itlaf edildiği öğrenildi.

Son 18 aydır dünyanın birçok ülkesinde yoğun şekilde görülen ve bugüne kadar 200 milyondan fazla kanatlı hayvanın ölümüne neden olan kuş gribi vakaları Türkiye'de de görüldü.

Bloomberg HT'nin haberine göre, her ne kadar resmi bir açıklama yapılmasa da edinilen bilgilere göre, Afyonkarahisar ve Denizli'de kuş gribi vakaları artmaya başladı.

Türkiye’nin yumurta üretiminin başkenti konumundaki Afyonkarahisar’ın Başmakçı ilçesinde 20 Ocak’ta kuş gribi vakalarının görülmeye başlandığı ve karantinaya alınan Başmakçı ilçesindeki yumurta üretim tesislerinde 5 milyonu aşkın tavuğun itlaf edildiği öğrenildi.

Denizli'de de karantina

Denizli’nin Honaz ilçesindeki yumurta üretim tesisleri de kuş gribi vakaları dolayısıyla karantinaya alındı ve ilçede 1.5 milyon civarı yumurta tavuğunun itlaf edildiği belirtiliyor.

Dünya Hayvan Sağlık Örgütü’ne bildirimde bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı, salgını kontrol altına almaya çalışıyor.

Kanatlı sektörünün kâbusu olan beyaz et ve yumurta piyasasında dengeleri bozan kuş gribi vakası, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü verilerine göre, son bir buçuk yılda en az 60 ülkede görüldü.

Küresel manada söz konusu hastalık veya toplu itlaf nedeniyle 200 milyondan fazla kanatlı hayvan öldü. Sadece ABD’de son bir yılda 58 milyondan fazla kümes hayvanı kuş gribi enfeksiyonu nedeniyle itlaf edildi.

Acil durum ilan edildi

Geçen hafta Arjantin ve Uruguay, H5N1 kuş gribi salgınlarının ardından ulusal sağlık acil durumu ilan ederken, Arjantin kümes hayvanı ihracatını askıya aldığını duyurdu.

Avrupa’da ise geçen yılın sonunda İspanya, Almanya, Hollanda ve Avusturya’da kuş gribi vakalarına rastlandı.

Kamboçya’da ise kuş gribi teşhisi konan 11 yaşındaki bir kız çocuğu hayatını kaybetti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >