Kuzey Irak'ta düşen helikopterdeki teröristlere kimse sahip çıkmıyor

​ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley ve Fransa'ya ait seri numaraları görünen helikopter
​ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley ve Fransa'ya ait seri numaraları görünen helikopter

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley ile Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Michael Kurilla’nın Suriye ziyaretinden birkaç gün sonra Kuzey Irak'ta gizemli bir helikopter kazası yaşandı. Kuzey Irak’ın Duhok kentinde radara yakalanmamak için alçak irtifa seyreden 2 helikopterden birisi düştü. Diğeri ise enkazı bırakarak bölgeden uzaklaştı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, ölenlerden bazılarının PKK militanları olduğunu söyledi. ABD öncülüğündeki DAEŞ'le mücadele koalisyonundan yapılan açıklamada helikopterin koalisyona ait olmadığı duyuruldu.

Kuzey Irak'ta, Türkiye sınırına 60 km mesafedeki Duhok kentinde gizemli bir helikopter kazası yaşandı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin yaptığı açıklamada Eurocopter AS350 tipi helikopterin Duhok'un Çemanke nahiyesinde düştüğü belirtildi. Kazada, ilk etapta 7 kişinin öldüğü belirlendi.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetiminden "Duhok'ta düşen helikopterde terör örgütü PKK mensupları vardı" açıklaması geldi.

Açıklamada, "Helikopterin kime ait olduğunun tam olarak tespit edilmesi için detaylı soruşturma devam ediyor" denildi. Irak merkezi hükümeti, uluslararası koalisyon güçleri ve Türkiye ile temasa geçtiği belirtildi.

Terör örgütü iki helikopter düştüğünü iddia etti

Terör örgütü PKK iki helikopterin de düştüğünü sözde YAT Genel Komutanı Şervan Kobani ile 8 teröristin öldüğüduyurdu. Ancak ikinci helikopterin nerede düştüğü konusunda bilgi verilmedi. Şervan Kobani’nin terör örgütü elebaşı Mazlum Kobani’nin yeğeni olduğu öğrenildi.

ABD ve Fransa sessiz kaldı

Helikoptere ait seri numarasının görünmesi üzerine Türkiye Fransa’dan bilgi talep ederek, Fransız havayolu şirketinin helikopteri hangi ülkeye ne amaçla sattığı bilgisini istendi.

Düşen helikopterin seri numaraları
Düşen helikopterin seri numaraları

ABD’ye ise içinde PKK’lıların olduğu helikopterle ilgili bilgisi olup olmadığı soruldu. Türkiye’nin talebine rağmen ABD ve Fransa sessizliğini korudu.

ABD: Helikopter koalisyona ait değil

ABD öncülüğündeki DAEŞ'le mücadele koalisyonu sözcüsü Yüzbaşı Kevin Livingston, "Helikopter koalisyona ait değil ve DAEŞ ile mücadele operasyonlarının bir parçası değil." dedi.

Söz konusu helikopterin nereden nereye gittiğine yönelik soruya ise Livingston, "Koalisyon o hava aracını takip etmiyordu ve açık kaynaklarda yazılanların dışında elimizde ek veri yok." yanıtını verdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Duhok'un Çemanke nahiyesinde düşen helikoptere ilişkin açıklamasında, ölenlerden bazılarının PKK militanları olduğunu belirtmişti. Helikopterin kime ait olduğunun tespit edilmesi için detaylı soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

ABD'nin Suriye'de 80 kişilik havacılık birimi var

İstihbarat kaynaklarından edinilen bilgiye göre, ABD, Suriye’de Türkiye sınırına 25 km uzaklıktaki bir bölgede PKK/YPG’ye havacılık eğitimi veriyor. 80 kişilik ‘havacılık birimi’ oluşturmak isteyen ABD’nin Deyrizor’da terör örgütü PKK/YPG’ye 2 adet helikopter tahsis ettiği bilgisine ulaştı.

ABD’li pilotların özel olarak seçtiği 10 teröriste helikopter kullanım eğitimi verdiği, o teröristlerin de belirlenen diğer teröristleri eğittiği ifade edildi.

Amerika Birleşik Devletleri Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Mılley, Suriye'de bulunan askeri üsse önceden açıklanmayan sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.
Amerika Birleşik Devletleri Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Mılley, Suriye'de bulunan askeri üsse önceden açıklanmayan sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

ABD PKK'lıları helikopterle taşıdı

2022 yılının Kasım ayında PKK’dan kaçarak teslim olan terörist A.T.B. ABD’nin PKK’ya verdiği desteği anlattı. İtirafçı olan PKK’lı terörist, Suriye ve Kuzey Irak’taki teröristleri korumaya alan ABD’nin teröristleri özel helikopterlerle taşıdığını söyledi. “Nisan ayında Suriye’den Kuzey Irak’a geçişimizi ABD’li askerler sağladı. ABD askerlerinin olduğu bölgeye götürüldük. Bölgeye 2 helikopter geldi. 6 örgüt örgütü ilk helikoptere, kalanlar da 2.helikoptere bindi. Helikopterde ABD’li pilotlar bir nöbetçi ABD askerleri vardı. Bizim olduğumuz birinci helikoptere Kürdistan Yurtseveler Birliği’ne bağlı (YNK) 5 kişi daha bindi” dedi.

Erbil Havalimanı yanında bulunan ABD kuvvetlerinin hava üssüne götürüldüklerini anlatan terörist A.T.B. ifadesinde şunları söyledi;

Helikopterle gitmemizin amacı KDP’nin hakim olduğu bölgeleri geçmekti. Bizi Erbil’deki üste bir saat bekledikten sonra farklı 2 helikoptere götürdüler. Bu helikopterlerde başka ABD’li pilotlar vardı. YNK’ye bağlı 5 kişi 21 PKK’lıyı helikoptere bindirerek bizi Süleymaniye’de bulunan ABD’ye ait askeri bir birliğe indirdiler. YPG’nin eğitim amaçlı kullandığı ABD’nin verdiği helikopterleri vardır. Haseke’de daha önceden ABD askeri kuvvetlerinden eğitim almış PKK’lılar başka PKK’lılara da pilotluk ve bakım onarım eğitimi veriyor.

Kaynak: Yeni Şafak, NTV

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >