Kuzey Kore, serbest bıraktığı Amerikalı öğrenci için açıklama yaptı

Kuzey Kore, serbest bıraktığı Amerikalı öğrenci için açıklama yaptı​
Kuzey Kore, serbest bıraktığı Amerikalı öğrenci için açıklama yaptı​

Kuzey Kore’de geçtiğimiz yıl mart ayında 15 yıl ağır iş cezasına mahkum edilen Amerikalı öğrencinin serbest bırakılmasının yankıları sürerken. Kuzey Kore’den öğrencinin neden serbest bırakıldığına ilişkin açıklama geldi.

Kuzey Kore komaya girdikten sonra serbest bırakılan ve ülkesine gönderilen ABD'li öğrenci Otto Warmbier ile ilgili ilk resmi açıklamasını yaptı. Açıklamada Warmbier'in 'insani nedenlerle' serbest bırakıldığı belirtildi.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA'dan yapılan açıklamada Warmbier'in sağlık durumu ya da serbest bırakılması için ABD ile herhangi bir görüşme yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi yer almadı.

Kuzey Kore’den tek cümlelik açıklama geldi

Tek cümlelik açıklamada "Ağır iş cezası verilen Warmbier, 13 Haziran'da mahkemenin kararı sonrası insani nedenlerle evine gönderildi" dendi.

22 yaşındaki Virginia Üniversitesi öğrencisi Warmbier, geçen yıl martta Kuzey Kore Yüksek Mahkemesi tarafından bir saat süren yargılamada 15 yıl ağır iş cezasına mahkum edilmiş ve tutuklanmıştı.

Warmbier kaldığı oteldeki bir propaganda afişini çalmaya çalıştığını gözyaşları içinde itiraf etmişti.

Warnbier dün yaşadığı Ohio eyaletine gönderilmişti

Fox News'a konuşan babası Fred Warmbier oğlunun 1 yılı aşkındır komada olduğunu ve Kuzey Koreli yetkililerin ona 'gaddarca davrandığını' ve oğlunun 'terörize edildiğini' söylemişti.

Warmbier'in gıda zehirlenmesi geçirdikten sonra hastalandığı, aldığı uyku hapları sonrası komaya girdiği de iddia edildi.

New York Times gazetesi ise adı açıklanmayan ABD'li bir üst düzey yetkiliye dayandırdığı haberinde Wermbier'in alıkonulduğu sırada birden fazla kez dövüldüğüne ilişkin yetkililerin istihbarat aldığını yazdı.

ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore'yi sıklıkla diplomatik kazanım elde etmek için 'yabancı rehineleri' elinde tutmakla suçluyor.

Kuzey Kore'de 3 ABD vatandaşı daha 'casusluk' ve 'düşmanca eylemler' gibi suçlamalar nedeniyle cezaevinde tutuluyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >