Kuzey Kore’de geçit töreni için 6 aydır prova yapılıyor: Yabancı gazeteciler de davetli

Arşiv
Arşiv

Kuzey Kore Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 70'inci yıldönümü için yarın düzenlenecek etkinlikler için sıradan halktan özenle seçilen 10 binlerce kişi, çok zorlu bir prova sürecinden geçti.

Kuzey Kore Halk Cumhuriyeti kuruluşunun 70. Yıl dönümünü yarın görkemli bir törenle kutlayacak. Sıradan halktan özenle seçilen 10 binlerce kişi, çok zorlu bir prova süreciyle hazırlanan geçit töreninde yerini alacak.

Törende, Kuzey Kore'nin tüm dünyadan gizli tuttuğu bazı askeri donanımlarını da göstermesi planlanıyor.

Bu törenler için çok sık yapılmayan bir şey daha yapıldı ve yabancı gazeteciler de ülkeye davet edildi.

“Zaman zaman meşalenin kıvılcımları kıyafetlerimizi tutuşturuyordu”

Kuzey Kore'den kaçmayı başaran 36 yaşındaki Kim Ji-young, bu provaları ve verilen yoğun emeği yakından bilen bir isim.

Üniversite öğrencisi olduğu yıllarda başkent Pyongyang'da düzenlene geçit törenlerinde meşale taşımakla görevlendirilmiş.

Meşalelerle yapılan bu gösterinin ilhamı Kuzey Kore'nin ilk lider Kim Il-sung'un ülkesi için yaptığı kurtuluş savaşının gece muharebelerinden geliyormuş. Ji young provalara ilişkin şunları kaydetti:

  • "Elimizdeki meşalelerle yukarıdan bakıldığında görülecek şekilde harfler oluşturuyor ve sıramızı, tempomuzu hiç bozmadan yürümeye çalışıyorduk. Eminim yukarıdan bakan birisi için güzel bir görüntüdür; ancak bizim için çok zordu, zaman zaman meşalenin kıvılcımları kıyafetlerimizi tutuşturuyordu. Altı ay boyunca prova yaptık. Tek yapmamız gereken meşaleyi tutmak ve yürümekti. Ekibin başındaki kişi 'Yaşa büyük lider Yoldaş Kim Il-sung' diye bağırıyor ve biz de üç defa 'yaşa, yaşa, yaşa' diye karşılık veriyorduk. Mükemmel bir çizgide ve senkronize adımlarla, düzen içinde elimizde meşale ileriye doğru yürürken, yüzümüzün de sahneye dönük olması gerekiyordu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >