"Kuzey Suriye'de yeni devlet kurulmasına müsaade etmeyeceğiz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Dertler Kuzey Suriye'de yeni bir devlet kurmak, biz bunun kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şişli Marriott Hotel'de yapılan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Kurulu'nda konuştu. Ekonomik gelişmelere değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ortadoğu ve bölge hakkında bazı açıklamalarda bulundu.

Öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

"Kuzey Suriye'de yeni devlet kurulmasına müsaade etmeyeceğiz"
Yatırımlarımızı biz TL ile yapıyorsak, yapacak olursak evelallah kimse bu ülkenin belini kıramaz zaten kıramayacaklar buradan söylüyorum. Sadece mültecilerle ilgili yaptığımız harcama 20 milyar doları buldu. Batı nerede, hani insan hakları? 2016'da Akdeniz'de Ege'de ölenlerin sayısı 6 bine yakın. Bir feryatları var, açıklama yapmışlar yapsalar ne olur, tedbir var mı? 1 Temmuz itibariyle biz 3 milyar vereceğiz dediler, nerede yok. Bunların bütçeleri ,GYMH bizden çok çok fazla, bunların insanlık diye bir dertleri yok.

Geçen parlamentoda açıklama yapıyor. Bize ne dünyadan diyor. Gaziantep'te Kilis'te vatandaşlarımız ölüyor, o gün dedikki biz daha duramayız biz şimdi gireceğiz. O gün dedik ki adımı atalım ve adımı attık, girdik. Cerablus, Er Rai sonra güneye gideceğiz dedik, ne işiniz var orada dediler. Benim için orası tehdit bölgesi. Bizim için terörden arındırılmış güvenli bölge diye biryer olmalı, bu olmazsa Gaziantep, Kilis her zaman tehditte. Dertler Kuzey Suriye'de yeni bir devlet kurmak, biz bunun kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Şüphesiz ki şehitler canımızı yakıyor ama bir toprağın vatan olması için şehit ve gaziye ihtiyaç var.
"Müslüman bir sokulduğu delikten bir daha sokulmayacak"
PKK denilen ahlaksızların istediği bu değil miydi? Operasyon yaparken orada bir devlet kurmak isteyenler, sıkışınca böyle bir derdimiz yok, kime yutturacaksın bunu. Biz sizin bütün kirli amellerinizi biliyoruz. Müslüman bir sokulduğu delikten bir daha sokulmayacak.

"Kendi coğrafyamızda söz sahibi olmalıyız"
İnovasyon ve teknolojiye dayalı ürünlere ağırlık vermezsek hedeflerimize ulaşamayız. Devlet ve özel sektörü işbirliği ile dış ticaretimizin yapısını değiştireceğimize inanıyorum. Değişim ihtiyacımız var. Körfez, Balkanlar ve Kuzey Afrika'da bizim ürünlerimizle dolu değilse bir yerlerde yanlış yapıyoruz demektir. Buralara özellikle tabii bizim sosyal, kültürel, ticari bütünleşme alanlarımız olduğundan yüklenmemiz lazım. Öncelikle kendi coğrafyamızda söz sahibi olmalıyız. Başarının formülü çalışmak, daha çok çalışmak, gecemizi gündüzümüze katarak çalışmak. Ben sizlere güveniyorum.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >