La Nina ile bu kış donacağız: Hafta sonu hava nasıl olacak?

Arşiv
Arşiv

İstanbul ve Ankara'daki soğuk hava La Nina ile kış boyunca artarak sürecek. Meteoroloji Mühendisi Esra Bayhan, okyanus akımlarının atmosferdeki basınç sistemlerinin hareketlerini tetiklemesiyle meydana gelecek olan La Nina'nın 3 ay boyunca Türkiye'yi soğuk hava etkisi altına alacağını dile getirdi. Hafta sonu ise soğuk hava yurdu terk edecek ve sıcaklıklarda artış görülecek.

Meteoroloji Mühendisi Esra Bayhan, kutuplardan gelecek olan La Nina etkisi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Marmara, Karadeniz ve İç Anadolu'da hava sıcaklıklarının düşeceğini belirten Bayhan, Ekim, Kasım ve Aralık ayları için önemli uyarılarda bulundu. Peki bu hafta sonu hava nasıl olacak? Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok il için çağrıda bulundu.

Bugün Akdeniz ve Ege haricinde birçok bölgede serin bir hava hakim olacak. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Karadeniz ve Marmara'da yağışlı bir gün olacak.

İstanbul'a da sağanak yağmur bekleniyor. Hafta sonu öncesi hava sıcaklığı son kez 12 dereceye kadar düşecek.

Hafta sonu hava nasıl?
Cumartesi ve pazar ise İstanbul ve Ankara'da güneşli hava hakim olacak. Yağmur ise sadece Karadeniz bölgesinde devam edecek.

La Nina nedir?

Roza'ya önemli açıklamalarda bulunan Meteoroloji Mühendisi Esra Bayhan, son yıllarda ortaya çıkan hava değişimleri için uyardı.

La Nina etkisinden de bahseden Bayhan, atmosfer ve okyanusun sürekli etkileşim halinde olduğunu, okyanus akımlarının atmosferdeki basınç sistemlerinin hareketlerini tetiklediğini belirtti.

Bayhan, La Nina etkisinin bu sene de devam edecek gibi göründüğünü söyledi. Özellikle Ekim, Kasım, Aralık aylarında etkin olacağını, bu sebeple ekim, kasım, aralık aylarında soğuk ve kuvvetli yağışlar etkili yağışlar görülebileceğini belirtti. Ancak Ocak ayından sonra kış değerleri normale dönebileceğini de sözlerine ekledi.

La Nina'nın ocak ayı itibariyle etkisini kaybedeceği için kış çok uzamadığını, yani geçen sene mart ayında gördüğümüz karlı havaları bu sene beklenmediğini söyledi.

Pasifikten geliyor

Meteoroloji Mühendisi Esra Bayhan, La Nina pasifik okyanusu üzerindeki etkili olan bir akım, dolayısıyla Pasifik üzerindeki basınç sistemlerini direkt olarak etkilediğini, aslında ülkemiz üzerinde doğrudan bir etkisi olmadığını, ancak Pasifik üzerindeki basınç sistemleri ve dolayısıyla dünyanın diğer basınç sistemlerinin dizilimlerini de etkilediği için ülkemizde de görüldüğünü açıkladı.

Son yıllarda geçirilen daha sert kışlarla ilgili olarak;

"La Nina kuvvetlendikçe dünya soğuma eğilimine giriyor ve kutuplardaki buzul miktarı artıyor. Kutuplarda biriken soğuk havanın bizim enlemlerimize indiği zaman kışı daha sert yaşıyoruz. Son iki senedir La Nina etkin, yani dünya soğuma eğilimde, dolayısıyla son iki senedir geçirdiğimiz sert kışların bir nedeni de La Nina"

Bu yıl yaşanacak kış şartları ile ilgili olarak ise Bayhan, La Nina etkisinin bu sene de devam edecek gibi göründüğünü söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >