Lavrov: ABD, Suriye’yi bölmek istiyor

Lavrov
Lavrov

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “ABD’nin, Suriye’yi geçerli sınırları içerisinde bir devlet olarak tutmak istemediğini” söyledi.

Geçtiğimiz yılın diplomatik faaliyetlerini Pazartesi günü gözden geçirmek üzere Moskova'da yapılan senelik basın toplantısında konuşan Lavrov, “ABD’nin, Suriye’yi geçerli sınırları içerisinde bir devlet olarak tutmak istemediğini” söyledi. Aynı zamanda Washington’ın, İran nükleer anlaşmasını değiştirme girişimini de desteklemediklerini belirtti.

Dışişleri Bakanı Lavrov toplantıda Suriye krizinde ağırlık verdi.

Washington’u, Türkiye ve Irak sınırı bölgelerinde Kürtlerin kontrolünde olacak yeni bir yapı oluşturmakla suçladı. ABD destekli SDG’ye de atıfta bulunan Lavrov, "Gözlemlerimiz, ABD'nin Suriye'yi şimdiki sınırları içinde bir devlet olarak tutmak istemediğini gösteriyor... ABD, Suriye Demokratik Güçleri'ne sınır güvenlik güçleri kurmalarında yardım etmek istiyor" şeklinde konuştu.

“Bu durum SDG kontrolünde bulunan –Fırat nehrinin doğusunda kalan- alanların diğer bölgelerden izole olacağı anlamına geliyor. Bölgede yaşayan Kürtlerin ve Arapların ilişkileri problemli. Eğer bölgenin ABD destekli güçler tarafından yönetileceğini söylüyorsanız 30.000 kişilik bir güç var.”

Lavrov, bu gelişmenin "çok büyük bir mesele " olacağını ve "çok soru işareti" yaratacağını söyledi.

Basın toplantısında, Rusya'nın ABD, NATO ve ABD'yle ilişkilerinin yanı sıra başta Suriye olmak üzere Ortadoğu'yla ilgili diplomatik hamlelerinden Ukrayna'nın doğusundaki kriz ile Kore yarımadasındaki gerilime kadar çeşitli alanlardan soruları yanıtladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >