Letonya'dan AB'ye soğuk duş: Rusya yanlısı parti seçimden birinci çıktı

Seçimlerin kazananı Rusya yanlısı Uyum partisi oldu.
Seçimlerin kazananı Rusya yanlısı Uyum partisi oldu.

AB üyesi eski Sovyet cumhuriyeti Letonya’da cumartesi günü yapılan genel seçimleri Rusya yanlısı Uyum partisi kazandı. AB, Letonya’da üstünlüğü Rusya’ya kaptırmış oldu. Letonya’da yeni hükümeti kurma görevi kurallara göre Rusya yanlısı Uyum partisine verilmek zorunda.

Letonya’da sandıktan çıkan oy pusulaları sayıldığında Rusya yanlısı görüşleriyle tanınan “Uyum” partisi oyların yüzde 19.8’ini alarak birinci sıraya yerleşti. Batı yanlısı “Gelişim İçin Evet” partisi yüzde 12, popülist “Devlet Kimin” ile “Yeni Muhafazakârlar” partisi toplam yüzde 27 oy aldı.

Bu sonuçlarla birlikte Letonya’da yeni hükümeti kurma görevi kurallara göre Rusya yanlısı Uyum partisine verilmek zorunda. Rusya yanlısı parti olmaksızın yeni hükümetin kurulması imkânsız bir hal alacak.

  • Parti 100 sandalyeli mecliste 24 sandalye alacak. Gelişim için Evet partisi ve Yeni Muhafazakarlar birlikte 31 sandalye alacaklar. İlk üç parti bir koalisyon hükümeti kurmak için gereken 55 sandalyeyi toplayabilir.

Uyum partisinin başkanı Nils Ushakovs yerel basına verdiği demeçte, "Uyumsuz bir koalisyon kombinasyonu mümkün değil" dedi.

Uyum partisi Rusya'yla ilişkiler geliştirilmesini istiyor

Yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip Letonya’da 500 bin kişi kendini Rus azınlık olarak görüyor. Letonya başkenti Riga Belediye Başkanı Nils Usakovs ise aynı zamanda seçimi kazanan partinin liderliğini de yapıyor.

  • Letonya Rusya ile bir sınır paylaşıyor ve 2.2 milyonluk nüfusunun yaklaşık dörtte biri Rusça konuşuyor. Baltık devleti, hem NATO'nun hem de AB'nin bir üyesi. NATO'nun ülkede 1000'den fazla askeri var.

Uyum Partisi Letonya'nın AB ve Nato'da kalmasını; ancak Rusya ile daha yakın ekonomik bağlara sahip olmasını istediğini söyledi.

Mevcut parlamento Kasım ayına kadar görevini sürdürecek. Koalisyon görüşmeleri birkaç hafta sürecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >