LGS tercihlerinizi yapmadan önce bilmeniz gerekenler

Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında lise tercihleri başladı. Milli Eğitim Bakanlığı ise tercih yapacak olan öğrenciler için bu yıl ilk defa yüzdelik dilimlerine göre 'tercih robotu' hazırladı. Öğrenciler, bu robotu kullanarak istedikleri yüzdelik dilim aralıklarında hem il hem de ülke düzeyinde okul listelerini ve okullarla ilgili detaylı bilgileri görebilecek. Robotta okul türleri, il, ilçe ve 2018'e ait yüzdelik dilimlerine göre arama yapılabiliyor. 12 Temmuz'a kadar yapılabilecek olan tercihlerle ilgili bilmeniz ve dikkat edilmesi gereken konuları derledik.

Liselere Geciş Sistemi (LGS) kapsamında lise tercihleri için başvurular 1 Temmuz'da başladı. 12 Temmuz'a kadar sürecek başvurularda yerel yerleştirme tercihi yapmak zorunlu olacak.

  • Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından LGS kapsamında 1 Haziran'da gerçekleştirilen merkezi sınavın sonuçları 24 Haziran'da açıklanmıştı.

2019 LGS tercihleri ne zaman bitiyor?

LGS tercih ve yerleştirme kılavuzuna göre, LGS kapsamında lise tercihleri başladı ve 12 Temmuz saat 17.00'ye kadar sürecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl ilk defa öğrencilerin tercihlerinde rehberlik etmesi amacıyla yüzdelik dilimlerine göre tercih robotu hazırladı.

Öğrenciler, bu robotu kullanarak istedikleri yüzdelik dilim aralıklarında hem il hem de ülke düzeyinde okul listelerini ve okullarla ilgili detaylı bilgileri görebiliyor. Robotta okul türleri, il, ilçe ve 2018'e ait yüzdelik dilimlerine göre arama yapılabiliyor.

Ortaokulların müdürlükleri, öğrencinin elektronik ortamda onaylanan tercih bilgilerinin iki nüsha çıktısını alıp veliye imzalatacak ve bir nüshasını okulda saklayıp diğer nüshasını veliye verecek.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Eğitim Merkezleri (MABEM)’nin 4 öğrencisi 500 tam puan alarak Türkiye birincileri arasında yer almıştı.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Eğitim Merkezleri (MABEM)’nin 4 öğrencisi 500 tam puan alarak Türkiye birincileri arasında yer almıştı.

İlk ekran yerel yerleştirme için açılacak

Öğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercihte bulunabilecek. Yerel yerleştirmede tercihlerinden ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 okul tercihi yapabilecek. Tercihlerde, aynı okul türünden (Anadolu lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek.

Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, istemeleri halinde merkezi sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 5 okul; pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 15 okul tercihinde bulunabilecek.

Yerel yerleştirme tercih ekranındaki "yeşil" renk öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları; "mavi" renk komşu kayıt alanında yer alan okulları; "kırmızı" renk ise il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarını tarif edecek.

LGS sonuçları ne zaman açıklanacak?

Bakanlığın takvimine göre, özel ortaöğretim kurumlarının kayıt işlemleri, yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların iş ve işlemleri ile kayıtları 12 Temmuz'da tamamlanacak.

Özel öğretim kurumlarına kayıt işlemini tamamlayan öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Öğrenciler, tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecekler.

Yerleştirme sonuçları ise 22 Temmuz'da "buradan veya buradan" ulaşılabilecek.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Liseye Geçiş Sınavı’nda tam puan alma başarısını gösteren öğrencilere hediyelerini vermişti.
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Liseye Geçiş Sınavı’nda tam puan alma başarısını gösteren öğrencilere hediyelerini vermişti.

11 maddede tercih yapacaklara tavsiyeler

  • 1. Okulların resmi siteleri okulun bir özeti gibidir. meb.k12.tr uzantılı resmi okul sitelerini ayrıntılı bir şekilde inceleyin.
  • 2. Puana göre değil yüzdelik dilime göre gerçekçi tercihler yapın.
  • 3. MEB'in dilimler arası yığılmaları gösteren belgesini inceleyin. Yığılmanın bu yıl arttığını dikkate alın.
  • 4. Bu yıl başarı oranın arttığını, okulların yüzdelik dilimlerinde düşüşler yaşanabileceğini hesaba katın. Örneğin taban dilimi %9 olan bir okul %5'in altına düşebilir.
  • 5. MEB'in tercih robotunu muhakkak kullanın.
  • 6. Sadece dilimi değil okulun eğitim kadrosunu, gelişim hızını ve muhitini de dikkate alın.
  • 7. Lisede yeni sisteme kalmak istiyorsanız hazırlıklı okulları tercih edin.
  • 8. Hazırlıklı okullarda Almanca, Arapça, Çince, İngilizce, İspanyolca, Rusça gibi seçeneklerin olduğunu unutmayın.
  • 9. Tematik Mesleki Teknik liselerinin yüzdelik dilimi düşük öğrenciler için de alternatif olabileceğini unutmayın. Mesleğim Hayatım portalını inceleyin.
  • 10. İmam Hatip Liselerinin Fen Lisesi kitapları okuttuğunu ve müfredatın birebir aynı olduğunu dikkate alın.
  • 11. Listenize aldığınız okulları muhakkak ziyaret edin.Tercihlerinizi ortaokulunuzdan yapacaksınız, onaylanmadığı takdirde üzerinde değişiklik yapabilirsiniz.

Üsküdar'ın dikkati çeken lisesi: İTO Marmara Anadolu İmam Hatip Lisesi

İTO Marmara Anadolu İmam Hatip Lisesi, yetişmiş insan ihtiyacına cevap verebilmeyi, sahih bilgi ile mücehhez bir idrak ve vicdan inşa edebilmeyi, rızay-ı ilahiyi şiar edinmiş bir anlayışla; giderek dijitalleşen zamanın akışına yön verebilecek güçlü şahsiyetler yetiştirebilmeyi kendisine hedef olarak koymuş. Bu sebeple entelektüel merakı teşvik eden, coğrafyasında olup bitenlere dair öğrencilere farkındalık kazandıran, zamanın ruhunu kavratmaya çalışan, dünyanın daha yaşanabilir olması için bilimsel projelere yönlendiren eğitim anlayışı, okulun eğitim çevrelerince dikkatini çekiyor. Yerli ve yabancı birçok ziyaretçi ve heyet okulu ziyaret ediyorlar.

İTO Marmara Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin havadan görüntüsü.
İTO Marmara Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin havadan görüntüsü.

İTO Marmara AİHL'de öğrenciler ne yapıyor?

İTO Marmara Anadolu İmam Hatip Lisesi şimdiye kadar öğrencilerini parçacık fiziği ile ilgili bilimsel çalışmaları incelemek için CERN’e, Arapça eğitimi için üç kez Ürdün’e, İngilizce eğitimi için Malta’ya, evlad-ı fatihanı yâd edebilmek için iki kez Balkan ülkelerine götürerek komşu kültürlerle etkileşimde bulunmalarını sağladı. Ayrıca Kudüs, Mekke ve Medine ziyaretleri ile öğrenciler manevi gelişimlerine katkı sağladı.

Okulda birebir fen lisesi kitapları okutulurken akademik kadronun titizlikle oluşturulduğu ve geniş laboratuvar imkânları dikkatlerden kaçmıyor. Her bir fen bilimleri dersi için laboratuvar bulunuyor. Sosyal bilimler becerileri 10.000’in üzerinde kitabı muhtevi kütüphane, okuma grupları ve araştırma projeleri ile destekleniyor. Gelecek İçin Eğitim Tasarımı adında bir veli sempozyumu düzenleyen okul, bu sempozyumda organizasyonu öğrencilere, sunumlar ise velilere bıraktı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >