Libya Savunma Bakanı Nemruş: 4 Nisan 2019 tekrarlanmayacak

Arşiv
Arşiv

Libya'da darbeci General Hafter dün yaptığı açıklamada Türk kuvvetlerine karşı saldırıya hazırlandıklarını duyurmuştu. Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından desteklenen Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Savunma Bakanı Salah en-Nemruş da konuya dair konuştu. Nemruş, "4 Nisan 2019'un tekrar etmesine izin vermeyeceğiz. Savaş suçlularıyla masaya oturmayacağız" dedi. Libya Başbakanı Serrac ise ülkenin 24 Aralık 2021'de yapacağı genel seçimlerle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

İÇİNDEKİLER

Libya el-Ahrar televizyonuna konuşan Savunma Bakanı Salah en-Nemruş, hükümete bağlı güçlerin Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde ilan edilen ateşkese bağlı kaldığını ancak Hafter'in bunu defalarca ihlal ettiğini kaydetti.

Libya ordusuna bağlı birliklerin, uygun zaman ve mekanda ateşkes ihlallerine karşılık vermek için Başbakan Fayiz es-Serrac'ın talimatını beklediğini belirten Nemruş, "4 Nisan 2019'un tekrarlanmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

"Savaş suçluları çözümün parçası olamaz"

Savaş suçlularınınsiyasi çözümün bir parçası olamayacağını aktaran Nemruş, Hafter milislerinin, Trablus'un güneyinde ve Terhune'de işlediği suçları örtbas eden hiçbir girişimi kabul etmelerinin söz konusu olmadığını dile getirdi. Nemruş, "Aklı başında bir kişinin, Libyalıların geçim kapısını kapatan ve petrol limanlarına paralı asker yerleştiren bu savaş suçlusuyla (Hafter) masaya oturmayı düşünmesini garip karşılıyorum" diye konuştu.

  • Nemruş, siyasi çözüm sürecini desteklediklerini ve Libya'nın tek bir karış toprağından vazgeçmeyeceklerini sözlerine ekledi.

Hafter'den Türk kuvvetlerine saldırı açıklaması

Libya'da gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter, dün yaptığı açıklamada, "Tüm kuvvetlerimizi Libya'daki Türk kuvvetlerine karşı savaşa hazır olmaya çağırıyorum" demişti.

4 Nisan 2019'da ne olmuştu?

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter, başkent Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan 2019'da milislerine saldırı emri vermiş ve 14 ay süren saldırılarda ülkeyi şiddet sarmalına sürüklemişti.

Serrac: Ülke tek elden yönetilmelidir

Libya'nın İtalya işgalinden kurtuluşunun 69'uncu yıl dönümü Trablus'taki Şehitler Meydanı'nda törenle kutlandı.

Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac, krizin sona ermesinin zamanının geldiğini, ülkenin işgalden kurtuluşunun bir sonraki yıl dönümünde Libyalıların seçim düğününü kutlayacağını söyledi.

Törene, Türkiye'nin Libya Büyükelçisi Serhat Aksen de katıldı.

"24 Aralık 2021 seçimlerini destekliyoruz"

Serrac, televizyondan yaptığı halka sesleniş konuşmasında ise gelecek yıl 24 Aralık’ta bütün Libya topraklarında cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yapılması fikrini desteklediklerini belirterek, seçimlerin başarılı olması için büyük gayret sarf ettiklerini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Destek Misyonunundan seçimlerin gerçekleşmesi için teknik destek istediklerini dile getiren Serrac, "Ülke tek merkezden yönetilmelidir. Uluslararası toplumu barış sürecini reddedenlerden hesap sormaya çağırıyoruz" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >