Libya'da göstericiler tarafından binası yakılan Hafter'e bağlı 'sözde hükümet' istifa etti

Libya 2014 yılından beri BM destekli meşru hükümet ve Hafter'e bağlı sözde hükümet tarafından yönetiliyor
Libya 2014 yılından beri BM destekli meşru hükümet ve Hafter'e bağlı sözde hükümet tarafından yönetiliyor

Libya'da darbeci Hafter'e bağlı sözde hükümetin ülkenin doğusunda oluşturduğu şartlar Libyalılar tarafından protesto edildi. Maaşların ödenmediği, hayatın çok pahalı olduğu ve sürekli elektrik-su kesintilerinin yaşandığı bölgede göstericiler hükümet binasını ateşe verdi, Hafter milislerinin açtığı ateş sonucu ise en az 5 kişi yaralandı.

Libya’da darbeci general Halife Hafter’in elinde bulunan bölgelerde isyan büyüyor.

Hafter’in kontrolündeki doğu kentlerinde, ağırlaşan yaşam şartlarını protesto etmek için düzenlenen gösteriler üçüncü gününde de devam etti.

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter yanlısı doğudaki hükümet, protestolar nedeniyle Tobruk'taki Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih'e istifasını sundu.

Elektrik-su kesintileri, yolsuzluk, pahalılık, maaşların ödenmemesi protesto ediliyor

Hafter’in kalesi konumundaki Bingazi’nin ardından Merc ve Beyda kentlerinde de halk ağırlaşan yaşam şartlarını protesto etmek için sokaklara döküldü. Ülkede yayın yapan February kanalına göre, Bingazi, Merc ve Beyda kentlerinde gece saatlerinde sokaklara çıkan göstericiler, başta elektrik kesintileri olmak üzere, yolsuzluk, hayat pahalılığı, maaşların ödenmemesi ve su kesintileri gibi ağırlaşan yaşam şartlarını protesto etti.

Sözde hükümet binası yakıldı

Bingazi’de darbeci generale bağlı sözde hükümet binası göstericiler tarafından yakıldı. Afrika kıtasının en büyük petrol rezervlerine sahip ülkesi Libya’nın tüm şehirlerinde, günde 20 saate varan elektrik kesintileri yaşanıyor.

Öte yandan hükümet Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih'e istifasını sundu.

Hafter petrol üretimini durdurdu

Hafter, ülke petrolünü Birleşmiş Milletler nezdinde tanınan meşru Libya hükümetine karşı koz olarak kullanmak için kontrol ettiği doğu bölgelerindeki petrol kuyularını ve tesislerini ocak ayından bu yana kapalı tutuyor.

Toplam zarar 10 milyar dolar

Hafter milislerinin petrol üretim ve ihracatını durdurması nedeniyle ekonomisinin yüzde 90’ından fazlasını oluşturan petrol gelirlerinden mahrum kalan Libya’nın, yıl başından bu yana yaklaşık 10 milyar dolar zarar ettiği belirtiliyor.

Milisler göstericilere ateş açtı

Libya’da darbeci general Halife Hafter’in kontrolündeki Merc kentinde ağırlaşan yaşam şartlarını protesto etmek isteyen göstericilere milislerce ateş açıldı.

February kanalına göre, Merc’de Hafter milislerine ait bir emniyet binasının önünde toplanan göstericilere milislerce ateş açılması sonucu ilk belirlemelere göre en az 5 kişi yaralandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >