LinkedIn’de maaş karşılaştırılabilecek

Profesyoneller için sosyal medya sitesi LinkedIn, iş hayatının en önemli noktalarından birine el atıyor: maaşlar

Bugüne dek insanların firmalar ya da diğer çalışanlar hakkında bilgi edinmek için kullandığı LinkedIn, kimin hangi iş için ne kadar maaş aldığını ya da hangi şirketin çalışanlarına ne kadar ödeme yaptığını bilmiyordu. Artık kullanıcılar kendi maaşlarını sektör ortalamasıyla karşılaştırıp, daha yüksek maaş almak için ne yapmaları gerektiğine karar verebilecek.
Maaşınızı ABD ile karşılaştırabilirsiniz

                                    Sistemde maaş bilgisi olmayan ülkelerdeki kullanıcılar da bu aracı kullanarak kendi maaşları ile karşılaştırabilecek. Böylece Türkiye'de çalışan bir kişi ABD, Kanada ya da Birleşik Krallık'tan bir iş bulduğunda orada ne kadar kazanacağını görebilecek. Tabii ki yüksek kazanç elde edilen ülkelerde masrafların da daha fazla olacağını göz önünde bulundurmak gerekiyor.

LinkedIn'in sisteminde kişinin konum bilgisi de önem arz ediyor. Yani ABD'de büyük bir şehir merkezindeki kişilerin maaşı ile aynı işi küçük bir kasabada yapan bir kişinin maaşının ortalaması alınmıyor. Farklı bölgelerde maaşların ne kadar değişiklik gösterdiği incelenebiliyor.
Maaşınızı ABD ile karşılaştırabilirsiniz Sistemde maaş bilgisi olmayan ülkelerdeki kullanıcılar da bu aracı kullanarak kendi maaşları ile karşılaştırabilecek. Böylece Türkiye'de çalışan bir kişi ABD, Kanada ya da Birleşik Krallık'tan bir iş bulduğunda orada ne kadar kazanacağını görebilecek. Tabii ki yüksek kazanç elde edilen ülkelerde masrafların da daha fazla olacağını göz önünde bulundurmak gerekiyor. LinkedIn'in sisteminde kişinin konum bilgisi de önem arz ediyor. Yani ABD'de büyük bir şehir merkezindeki kişilerin maaşı ile aynı işi küçük bir kasabada yapan bir kişinin maaşının ortalaması alınmıyor. Farklı bölgelerde maaşların ne kadar değişiklik gösterdiği incelenebiliyor.
Cinsiyet ayrımı bulunmuyor

                                    Bu araçta eksik olan tek özellik ise cinsiyete göre arama yapma seçeneği. Pek çok araştırma, kadın çalışanların benzer işler için erkeklerden daha az ücret aldığını gösteriyor. Bu çalışmada ise cinsiyete göre ayrım yapılmaksızın tüm çalışanların ortalaması alınıyor.

LinkedIn Ürün Yönetimi Müdürü Dan Shapero: “Bence hedefimiz insanların iletişim kurmasını ve iyi kararlar almasını sağlamak olmalıdır. Eğer kadın çalışanlar kendi maaşlarının ortalamaya göre oldukça düşük olduğunu görürlerse ne kadar az ücret aldıklarını fark edebilirler.” şeklinde konuştu. LinkedIn'in kayıt sırasında üyelerinden cinsiyet bilgisi istemiyor olması da zaten verilerin bu şekilde incelenmesini engelliyor.

Sistemi kullanmak isteyen üyelerin de kendi maaş bilgilerini girmesi gerekiyor. Böylece LinkedIn başka bölgeler için de gerekli verileri toplamayı amaçlıyor. Sitenin premium üyeleri ise kendi maaş bilgilerini girmeden arama yapma hakkı elde ediyor.

Geçtiğimiz yıl, internet üzerinden eğitim şirketi Lynda'yı 1,5 milyar dolara satın alan LinkedIn, maaşını artırmak isteyen kullanıcılarına sertifika programlarına katılma imkanı da sunacak. Şirket insanların gelecekte kazanacakları parayı görünce kendilerine yatırım yapmaya daha kolay ikna olacağını düşünüyor.

Bu arada LinkedIn maaş karşılaştırma özelliği bulunan tek şirket değil. Glassdoor adlı şirket ve eleman inceleme şirketi de geçtiğimiz günlerde benzer bir servisi kullanıma sunmuştu.
Cinsiyet ayrımı bulunmuyor Bu araçta eksik olan tek özellik ise cinsiyete göre arama yapma seçeneği. Pek çok araştırma, kadın çalışanların benzer işler için erkeklerden daha az ücret aldığını gösteriyor. Bu çalışmada ise cinsiyete göre ayrım yapılmaksızın tüm çalışanların ortalaması alınıyor. LinkedIn Ürün Yönetimi Müdürü Dan Shapero: “Bence hedefimiz insanların iletişim kurmasını ve iyi kararlar almasını sağlamak olmalıdır. Eğer kadın çalışanlar kendi maaşlarının ortalamaya göre oldukça düşük olduğunu görürlerse ne kadar az ücret aldıklarını fark edebilirler.” şeklinde konuştu. LinkedIn'in kayıt sırasında üyelerinden cinsiyet bilgisi istemiyor olması da zaten verilerin bu şekilde incelenmesini engelliyor. Sistemi kullanmak isteyen üyelerin de kendi maaş bilgilerini girmesi gerekiyor. Böylece LinkedIn başka bölgeler için de gerekli verileri toplamayı amaçlıyor. Sitenin premium üyeleri ise kendi maaş bilgilerini girmeden arama yapma hakkı elde ediyor. Geçtiğimiz yıl, internet üzerinden eğitim şirketi Lynda'yı 1,5 milyar dolara satın alan LinkedIn, maaşını artırmak isteyen kullanıcılarına sertifika programlarına katılma imkanı da sunacak. Şirket insanların gelecekte kazanacakları parayı görünce kendilerine yatırım yapmaya daha kolay ikna olacağını düşünüyor. Bu arada LinkedIn maaş karşılaştırma özelliği bulunan tek şirket değil. Glassdoor adlı şirket ve eleman inceleme şirketi de geçtiğimiz günlerde benzer bir servisi kullanıma sunmuştu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >