Lisans bölümlerine girmek için YKS'de kaç net yapmak gerekli?

Üniversite kapısını 20 Türkçe sorusu açıyor
Üniversite kapısını 20 Türkçe sorusu açıyor

Üniversite sınavının ilk oturumu bugün ve yarın yapılacak. Peki sınava girecek adayların tercih hakkı yapabilmesi için ve lisans bölümlerine girebilmesi için TYT ve AYT'den kaç net yapması gerekiyor? İşte merak edilen sorunun cevabı...

Üniversite için 2.3 milyondan fazla adayın katılacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün, Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) ise yarın gerçekleştirilecek.

Tercih yapma hakkını kazanabilmek için sınavın ilk oturumu olan TYT'den en az 150 puan almak gerekiyor. Bugünkü TYT'den barajı geçen adaylar yarın düzenlenecek AYT'de diğer hiçbir teste bakmadan sadece Türkçe'den 20 net çıkarırsa lisans bölümlerini seçmek için gerekli olan 180 barajını aşabilecek.

Yüzde 23'lük başarıyla bile herhangi bir lisans programına yerleşmek artık mümkün

TYT puan hesaplama
TYT puan hesaplama

YKS puan hesaplama nasıl yapılıyor?

2018 YKS'ye giren yaklaşık 2 milyon 300 in öğrenci adayı YKS netleri nasıl hesaplanır? merak ediyor puan hesaplama robotları ile alabilecekleri puanları hesaplıyorlar. YKS'ye giren öğrenci adaylarına ÖSYM sınav sorularının ve cevaplarının 1 Temmuz akşamı açıklanacağını duyurmuştu. Şimdi soru ve cevapları gören öğrenciler olası 2018 YKS puan hesaplamaya çalışıyor.

Adayların, ÖSYM'nin puan hesaplarken uyguladığı standart sapma hususunu dikkate alması gerekiyor.
Adayların, ÖSYM'nin puan hesaplarken uyguladığı standart sapma hususunu dikkate alması gerekiyor.

ÖSYM, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) adayların puanlarının hesaplanması için gereken kriterlerde güncelleme yaptı. 2018 YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için Türkçe veya temel matematik testlerinin birinden en az 0.5; Alan Yeterlilik Testi’nde (AYT) ise ilgili puan türünün hesaplanabilmesi için gerekli testlerin birinden en az 0.5 puan elde edilmesi gerekecek.

Düzenlemeden önce TYT’de temel matematik ve Türkçe testlerinin ‘her birinden’ en az 0.5 ham puana ihtiyaç duyuluyordu. AYT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerden minimum 0.5 ham puan almaları bekleniyordu.

Sınav sonrası olası puan hesaplaması yapmak için tıklayınız

YKS 2 gün sürecek

YKS kapsamında üniversite adayları bugün Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavına girecek. Saat 10.15’te başlayacak sınav, 135 dakika sürecek. Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavı ise, 1 Temmuz tarihinde saat 10.15’te başlayacak. Bu oturumda adaylara Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyal Bilimler - 1, Sosyal Bilimler - 2, Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere toplam dört alt testten oluşan bir kitapçık verilecek. Her testten 40’ar soru olmak üzere toplam 160 sorudan oluşacak. Sınav, 180 (3 saat) dakika sürecek. Yabancı Dil Testi (YDT) sınavı ise 1 Temmuz Pazar günü yapılacak. Saat 15.45’te başlayacak olan sınav, 120 dakika sürecek.

YKS SONUÇLARINDA HANGİ BİLGİLER OLACAK?

Adaylara sınav sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir. Üniversite adayları YKS sonuçlarını Temmuz 2018, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden öğrenebileceklerdir.

Sonuçlarda şu bilgiler bulunacaktır:

  • • YKS testlerindeki doğru ve yanlış cevap sayısı
  • • TYT puanları ve başarı sıraları
  • • YKS puanları ve başarı sıraları
  • • Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)
  • • Yerleştirme puanları ve başarı sıraları
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >