Londra'daki kanlı saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi

​Londra'da terör kabusu: 3'ü saldırgan 9 ölü
​Londra'da terör kabusu: 3'ü saldırgan 9 ölü

İngiltere'nin başkentindeki Londra Köprüsü'nde bir minibüsün yayaların üzerine sürüldüğü, daha sonra saldırganların araçtan inerek çevredekileri bıçakladığı ve olayda 3'ü saldırgan 10 kişinin öldüğü terör saldırısını DEAŞ üstlendi.

Reuters'ın haberine göre Londra'da cumartesi günü gerçekleşen saldırıları terör örgütü DEAŞ üstlendi.

Ne olmuştu?

Londra Köprüsü ve yakınındaki Borough Pazarı’nda Cumartesi günü yerel saatle 22.00 civarında gerçekleşen saldırıda köprü üzerinde yayaları ezen bir minibüs, daha sonra köprünün güney ucundaki Borough Pazarı'na yönelmiş, burada araçtan inen 3 saldırgan çevredekileri bıçaklamıştı.

Saldırganların bomba düzeneğini andıran yelekler giydiği ancak bunların gerçek değil halkta panik yaratmaya dönük olduğunun anlaşıldığı kaydedilmişti. Saldırganlar, polisin açtığı ateşle öldürülmüştü.

Polis kaynaklarından gelen açıklamada, köprü üzerinde yayaları ezen minibüsün daha sonra köprünün güney ucunda bulunan Borough Pazarına yöneldiği, burada araçtan çıkan 3 saldırganın çevrede bulunanları bıçakladığı ifade edilmişti.

Terör tehdit seviyesi en üst basamakta

Önceki hafta Manchester kentinde düzenlenen, 22 kişinin öldüğü intihar saldırısının ardından ülkede terör tehdit seviyesi en üst basamak olan "kritik"e çıkarılmıştı. Bir hafta süreyle bu basamakta tutulan tehdit seviyesi geçen hafta cumartesi günü eski düzeyi "ciddi"ye çekilmişti.

İngiltere Başbakanı May açıklama yaptı

Öte yandan İngiltere Başbakan'ı Theresa May, gerçekleşen olayları "terör saldırısı" olarak nitelendirdi.

Ülkenin karşı karşıya oldukları tehditlerde yeni bir eğilimin gözlemlendiğini savunan May, sözlerine şöyle devam etti: "Terör terörü besliyor. Failler, saldırı düzenleme konusunda ilham alıyor: Bunu yıllar süren inceleme ve eğitimin sonucunda dikkatlice oluşturulan planlarla değil, internet üzerinden radikalleşen yalnız kurt saldırılarıyla bile değil, fakat birbirini taklit ederek ve çoğunlukla en çiğ saldırı yöntemlerini kullanarak yapıyorlar."

Dünya'dan Bridge ve köprü yakınlarındaki 7 kişinin hayatını kaybettiği, en az 48 kişinin de yaralandığı terör saldırısını kınayan açıklamalar geldi

Dışişleri Bakanlığı'ndan Londra'daki saldırılarla ilgili olarak yapılan açıklamada "Alçakça saldırıları en güçlü şekilde kınıyoruz" denildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da konuyla ilgili olarak Twitter hesabından açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Londra'da dün gece gerçekleştirilen bir dizi terör saldırısı sonucunda bir kez daha masum insanların hayatını kaybettiği ve yaralıların olduğu derin üzüntüyle öğrenilmiştir.

Alçakça işlenen bu saldırıları en güçlü ifadelerle kınıyoruz. Bu zor gününde dayanışma içinde olduğumuz dost Birleşik Krallık halkına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Saldırılarda hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına sabır, yaralananlara acil şifa diliyoruz.

ABD Başkanı Donald Trump ise Twitter'dan attığı mesajla, seyahat yasağını savundu.

Trump "Uyanık, zeki ve sert olmalıyız. Mahkemelerin haklarımızı geri vermesi gerekiyor. Ekstra güvenlik önlemi olarak seyahat yasağına ihtiyacımız var" dedi.

Donald Trump ikinci tweetinde ise, "ABD, İngiltere ve Londra için ne gerekiyorsa yapmaya hazır. Sizinleyiz. Tanrı sizi korusun" yazdı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, "sınırları aşarak dehşet ve yası bir olarak yaşadıklarını" söyledi.

"Almanya adına, terörün her şekline karşı savaşta kararlılıkla İngiltere'nin yanında olacağımızı yineliyorum."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov, Rus liderin "İngilizlere en derin başsağlığı dileklerini ilettiği ve saldırıyı kınadığını" ifade etti.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da Twitter'dan yaptığı açıklamada gelişmeleri izlediklerini kaydetti.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >