Lukaşenko, Putin'e karşı ayaklanan Wagner'den Belarus ordusunu eğitmesini istedi

Belarus'tan Wagner'e davet
Belarus'tan Wagner'e davet

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya'da geçtiğimiz haftalarda ayaklanan paralı Wagner askerlerinden Belarus ordusunu eğitmesini istedi

Lukaşenko, Wagner paralı milislerini, Belarus ordusunu eğitmesi için ülkesine davet etti.

"Ne yazık ki Wagner askerleri burada değiller. Onlara daha önce de söylediğim gibi, eğitmenleri gelip bize savaş deneyimi aktarırsa, bu deneyimi kabul edeceğiz." dedi.

NTV'nin haberine göre, Lukaşenko'nun daveti, Belarus liderinin Wagner güçlerinin Moskova'ya karşı başlattığı silahlı ayaklanmayı bastırmakla görevlendirilmesinden sadece bir hafta sonra geldi.

Ne olmuştu?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e son yılların en büyük tehdidini oluşturan olayda Wagner kurucusu Yevgeny Prigojin, bir Wagner kampına yönelik Rus askeri saldırısına yanıt olarak iki Rus kentindeki askeri tesislerin kontrolünü ele geçirerek güçlerini Rusya'nın başkentine doğru yürütmüştü.

Kriz, Lukaşenko'nun Prigojin'in Belarus'a yerleşmesini içeren bir anlaşmaya arabuluculuk yapmasıyla sakinleştirilebildi. Aynı anlaşmanın bir parçası olarak Wagner milislerine, Rus ordusuna veya kolluk kuvvetlerine katılma, aileleriyle ve arkadaşlarıyla birlikte dönme veya Belarus'a gitme gibi seçenekler sunuldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >