Lukaşenko'dan öfkeli Belaruslulara 'Putin' tehdidi

Belarus'ta seçimlerin ardından protestolar devam ediyor
Belarus'ta seçimlerin ardından protestolar devam ediyor

Belarus'ta 26 yıldır iktidarı elinde tutan Aleksandr Lukaşenko seçimleri yine kazandı ancak Belaruslular 'seçimlerin şaibeli olduğu gerekçesiyle' sokağa döküldü. Yaşananlara karşılık Lukaşenko tehditkar açıklamalarda bulundu, Putin'in ülkeye müdahale etmeye hazır olduğunu söyledi.

Belarus'ta eylemcilerin öfkesi dinmiyor. Lukaşenko'nun yeniden iktidara gelişinin arkasında şaibeli seçim sonuçlarını olduğunu savunan göstericiler, Başkan'ı istifaya çağırdı. Eylemlerini sürdüren eylemcilere ise Lukaşenko'dan Moskova vasıtasıyla gözdağı geldi.

'Rusya müdahaleye hazır'

26 yıldır Belarus'ta iktidarda olan Lukaşenko cumartesi akşamı Putin ile uzun süren bir telefon görüşmesi yaptı. Putin'in 'müdahaleye hazır olduğunu' söyleyen Lukaşenko, "Askeri unsurlara gelince Rusya Federasyonu ile bir anlaşmamız var" dedi. 65 yaşındaki lider "Bazı anlar var ki bu anlaşmaya uyuyor" ifadelerini kullandı.

Lukaşenko göstericilere cevap olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'inBelarus'ta düzeni sağlamak için istediği takdirde kendisine güvenlik güçleri desteği sağlamaya hazır olduğunu duyurdu.

Rusya ve Çin, yaptıklarıyla birbirine oldukça benziyor

Neler olmuştu?

  • Belarus'taki protestolar başkanlık seçimlerinin yapıldığı 8 Ağustos'tan beri devam ediyor. Göstericilere sert müdahalelerde bulunan polis yaklaşık 7 bin kişiyi gözaltına aldı.
  • Pazartesi ise Alexander Taraikovsky isimli 34 yaşındaki gösterici protestolarda tartışmalı bir şekilde hayatını kaybetti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / EURONEWS