Macron'dan skandal 24 Nisan kararı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan skandal karar.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan skandal karar.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron skandal bir karara imza attı. 24 Nisan'ı sözde Ermeni soykırımını anma günü ilan eden Macron'a Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Ülkesinde siyasi sorunlar yaşayan Macron'un günü kurtarma gayretiyle tarihi hadiseleri politik malzeme haline getirmesini reddediyoruz." dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 24 Nisan'ı sözde Ermeni soykırımını anma günü olarak ilan ettiğini duyurdu.

  • Macron'un 2017'deki seçim vaatlerinden birisi, 24 Nisan'ı resmi anma günü haline getirmekti.
Macron, Fransa Ermeni Organizasyonları Koordinasyon Konseyi'nin akşam yemeğinde konuştu.
Macron, Fransa Ermeni Organizasyonları Koordinasyon Konseyi'nin akşam yemeğinde konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, Ermeni Dernekleri Koordinasyon Konseyi yemeğinde yaptığı konuşmada 24 Nisan gününü "Ermeni Soykırım günü" ilan ettiklerini duyurdu.

Fransa'nın resmi günler ajandasına girmeyi başaran sözde ‘Ermeni soykırımı’ bugünden itibaren ‘resmen’ yapılacak. Bugüne kadar sadece Ermeni diasporasının kalabalık olduğu yerlerde yapılan seremoniler bu tarihten itibaren Fransa Cumhuriyeti’nin her bölgesinde yapılacak.

Macron, Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan'ı önceden karar hakkında bilgilendirdiğini, Türkiye ile açık diyaloğu sürdürmek istediğini söyledi.
Macron, Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan'ı önceden karar hakkında bilgilendirdiğini, Türkiye ile açık diyaloğu sürdürmek istediğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, verilen karar ile ilgili olarak Twitter hesabından“Ermeni soykırımı için resmi bir gün ayıracağıma söz vermiştim, bugün sizin önünüzde bu sözü tutuyorum” mesajını paylaştı.


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un skandal sözlerine Türkiye'den ilk cevap Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi.

Macron'a cevap Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi.
Macron'a cevap Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi.

Kalın, "Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un 24 Nisan'ı sözde Ermeni Soykırımı Anma Günü ilan eden açıklamasını şiddetle kınıyoruz. Ülkesinde siyasi sorunlar yaşayan Macron'un günü kurtarma gayretiyle tarihi hadiseleri politik malzeme haline getirmesini reddediyoruz." ifadelerini kullandı.

Macron'un seçim vaatleri nelerdi?

"En Marche" (Yürüyüş) adıyla yeni bir hareket kuran eski Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron’un programında ise çalışanların maaşlarındaki sağlık ve işsizlik fonu kesintilerinin kaldırılması yer almıştı. Macron, bu yolla asgari ücretle geçinen bir çiftin ayda en az 500 avro tasarruf edeceğini belirtmişti.

Emmanuel Macron seçim çalışmaları sırasında halkı selamlıyor.
Emmanuel Macron seçim çalışmaları sırasında halkı selamlıyor.

Macron, Fransa’da her yaşta çalışana aynı şekilde uygulanan haftalık 35 saatlik çalışma düzeninin değişmesi gerektiğini düşünmüş ve uygulamayı planladığı sistemde, gençlerin 35 saatten fazla çalışması, yaşlıların haftalık çalışma saatinin ise 30-32 saati geçmemesi öngörülmüştü.

Emeklilik sisteminde mesleklere göre farklı yaşta emekliliği hedefleyen Macron’un vaatleri arasında mesleklerin yıpranma payına göre emeklilik yaşının 60 ila 67 yaş arasında değişmesi yer almıştı.

Macron, ülke güvenliğinin sağlanması için göreve geldikten sonra 3 yıl içinde 10 bin polis istihdam etmeyi de vadetmiş. Terörle etkin mücadele etmek isteyen Macron bu kapsamda ülkedeki hassas bölgelerde istihbaratı güçlendirmeyi hedeflediği biliniyordu.

Macron ayrıca 18 yaşına gelen her gence kültürel içeriklere erişim sağlaması için bir kerelik 500 avroluk çek vermeyi planlamıştı.

Macron'un seçim vaatlerinin arasında Fransa'da yaşayan Ermeni diasporasına "24 Nisan resmen ‘Ermeni soykırım günü’ olacak" sözü de vermişti.

Macron'a öfke yürüyüşleri: Sarı yelekliler

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un göreve geldiği günden bu yana karşılaştığı en büyük kriz olan, ülkenin farklı bölgelerinde müzakere toplantıları düzenleyerek bir an önce bitmesi için çaba gösterdiği sarı yeleklilerin eylemleri ülkeyi sarsmıştı.

Sarı yelekliler Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümete karşı seslerini bir kez daha duyurmak için ülke genelinde 12. kez sokağa çıktı.

  • Fransa'da sarı yelekliler, ülke çapında düzenlendikleri gösterilerde çok sayıda eylemcinin yaralanmasına neden olan biber gazı kullanımına tepki gösterirken, Paris'te polis protestoculara sert müdahalede bulunmaya devam etti.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >