Manavgat'ta orman yangını

Yerleşim yerlerine 500 metre uzaklıkta orman yangın
Yerleşim yerlerine 500 metre uzaklıkta orman yangın

Antalya'nın Manavgat ilçesinde yerleşim yerlerine 500 metre uzaklıkta orman yangını çıktı. Yangın, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı.

Burmahan Mahallesi mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı.

Rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayılan alevlere, 3 helikopter ve 10 arazözle müdahale edildi.

Çok sayıda orman işçisinin de söndürme çalışmalarına destek verdiği yangın kontrol altına alındı.

Yangında 1 hektar ormanlık alan zarar gördü.

  • Ne olmuştu?
  • Manavgat'ta 28 Temmuz günü saat 11.30'da 4 farklı noktada başlayan orman yangınları, sınır ilçeler Akseki, Gündoğmuş, İbradı ve Alanya'nın bazı mahallelerine de sıçramıştı. 2'si ormancı 7 kişinin yaşamını yitirdiği yangınlardan ilçe merkezindekini başlatan C.Y. (16) 'kasten orman yakmak' suçundan tutuklanmıştı. Yangınlar Antalya'nın Manavgat, Akseki, Gündoğmuş, İbradı ve Alanya sınırlarında 21 farklı noktada günlerce sürmüştü, bu ilçelerdeki 59 mahalle büyük zarar görmüştü. 220 saat süren mücadele sonrasında 6 Ağustos günü saat 15.30'da kontrol altına alınmıştı.
  • 60 bin hektar kül oldu
  • Yangınlarda ilk belirlemelere göre 60 bin hektarlık alanın kül olduğu belirtilmişti. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya'nın 1 milyon 146 bin hektar orman arazine sahip olduğunu belirterek, "Bunun 500 bin hektara yangını verimsiz, yani makilik alanlardan oluşuyor. 600 bin hektarın üstünde ise verimli ormanımız var. Tahminlere göre 60 bin hektar civarındaki verimli ormanlarımız yandı. Çünkü en verimli ormanlar Manavgat bölgesindeydi" dedi.
  • Daha öncede iki büyük yangınçıkmıştı
  • Manavgat'ın Bucakşeyhler Mahallesi'nde 2007 yılında çıkan orman yangınında 950 hektar ormanlık alan yanmıştı. Taşağıl Mahallesi'nde ise 31 Temmuz 2008 tarihinde çıkan ve 5 gün sonra kontrol altına alınabilen orman yangınında 16 bin hektar ormanlık alan kül olmuştu. Yaklaşık 60 bin hektarlık alanın yanmasına sebep olan Manavgat'taki bu son yangın, Türkiye'deki en büyük yangın felaketi olarak kayıtlara geçti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >