Mandagöz balığı Türkiye'de ilk kez Mersin'de görüldü

600 deniz mili katetti, Türkiye'de ilk defa görüldü.
600 deniz mili katetti, Türkiye'de ilk defa görüldü.

Tropik sularda yaşayan "mandagöz" balığı Türkiye kıyılarında ilk kez Mersin'de ortaya çıktı. Mandagöz balığının Mersin'in Dana Adası açıklarında yakalandığı belirtildi.

Tropik sularda yaşayan, bilimsel ismi "Priacanthus Sagittarius" olan ve gözlerinin büyüklüğü nedeniyle "mandagöz" olarak adlandırılan balık türü, Türkiye kıyılarında ilk kez Mersin'in Dana açıklarında görüldü.

Tropik sularda yaşayan Mandagözü balığı Türkiye'de ilk kez görüldü. (İHA)
Tropik sularda yaşayan Mandagözü balığı Türkiye'de ilk kez görüldü. (İHA)

'Mandagözü' balığının Mersin'de yakalanmasının ardından açıklama yapan Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, balığı yakalayan balıkçıların kırmızı ve büyük gözleri nedeniyle balığı ilk gördüklerinde şaşırdığını ve farklı bir tür olduğunu düşünerek kendilerine ulaştırdığını belirterek şunları kaydetti: "Yaptığımız araştırmada balığın Priacanthus Sagittarius türünden olduğunu tespit ettik. Balık belirgin gözleri nedeniyle uzun yüzgeçli mandagöz balığı olarak biliniyor. Dünyaya balığın Türk sularına ulaştığını bilimsel makale ile bildirdik."

Mandagöz, 600 deniz mili katederek Mersin'e geldi

Balığın yaklaşık 600 deniz mili katederek Türk sularına geldiğine işaret eden Gökoğlu, kırmızı renkte, uzun yüzgeçleri bulunan, 25 santimetre uzunluğunda, 300 gram ağırlığında olan balığın ekonomik değeri de bulunduğunu dile getirdi. Gökoğlu, balığın zehirsiz olduğunu, yakalayan balıkçıların korkmadan satabileceğini ve gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini vurguladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >