Mariupol düştü ama Azov taburu pes etmiyor: İki bin asker bölgeyi terk etmiyor

Azovstal bölgesi
Azovstal bölgesi

Ukrayna- Rusya arasında yaşanan savaşta 58. güne girilirken iki taraf arasında yaşanan çatışmalar sürüyor. Ukrayna ordusu ve sivil halk Rus işgaline karşı direnişini sürdürürken, Rusya'nın saldırıları devam ediyor. Dün Mariupol kentinin Rusya'nın eline geçmesi ise savaşın seyrini önemli ölçüde değiştirdi. Öte yandan Mariupol'ün Azovstal bölgesinde bir fabrikada sıkışan Ukraynalı iki bin askerin akıbeti belirsizliğini koruyor. Bölgede bulunan bir Azov Taburu askeri konu hakkında "Biz burada olduğumuz sürece Mariupol Ukrayna'nın kontrolünde olacak" ifadelerine yer verirken, bir başka asker ise Rus ordusunun teslim olma çağrılarını inandırıcı bulmadıklarını aktardı.

Rusya'nın Mariupol kentini ele geçirmesi ile birlikte fabrikada sıkışan ve teslim olmayı reddeden askerlerden ilk açıklama geldi.

Fabrikada bulunan Azov Taburu üyelerinden Ukraynalı bir savaşçı dış basına yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerine karşı yaptıklarını direnişe devam edeceklerini belirterek "Biz burada olduğumuz sürece Mariupol Ukrayna'nın kontrolünde olacak" sözlerine yer verdi. Öte yandan Palamar isimli bir Ukraynalı asker, tesisin birçok noktasının Rus bombardımanları sonucu yıkıldığını belirtirken, fabrikadan çıkmak istediklerini ancak Rus ordusuna güvenmediklerini aktardı.

Rusya askerlerin tahliye koridorunu kullanmadığını açıkladı

Rus yetkililer kentteki sivillerin ayrılmasına müsaade edileceğini açıkladı. Ancak Mariupol'ün Azovstal bölgesindeki bir fabrikada bulunan 2 bin Ukrayna askere ne olacağına dair henüz net bir açıklama yapılmadı. Bölgede yaklaşık 3500 Ukraynalı asker olduğunu açıklayan Bakanlık, Ukraynalı askerlere teslim olun çağrısı yaptıklarını, 1.478 askerin teslim olduğunu, 2 bin askerin ise hala fabrikada olduğunu duyurdu.

Fabrika içindeki 36. Deniz Piyade Birliği'nin Komutanı Serhiy Volina Rus güçlerine teslim olmayacaklarını açıklayıp ''Belki de son saatlerimiz'' açıklamasını yapmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı ise fabrikadaki sivillerin ve Ukraynalı silahlı güçlerin çıkması için açılan koridorun kullanılmadığını açıklamıştı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >