Mariupol neden önemli?

Mariupol'ün eski hali
Mariupol'ün eski hali

Rusya ve Ukrayna arasında 21 gündür süren savaş sayısız insanın canına mal olurken yaralanan ya da ülkesinden ayrılmak zorunda kalan milyonlardan bahsedilmeye başlandı. Savaşın neden olduğu yıkımın boyutu her geçen gün büyürken Ruslar stratejik olarak önemli buldukları kentlere daha şiddetli saldırılarda bulunuyor. Bu kentlerin başında da liman kenti Mariupol geliyor. Peki Mariupol neden bu kadar önemli? İşte bölgeyle ilgili detaylar...

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 21'inci gününü doldururken karşılıklı çatışmalar devam ediyor. Ukrayna'nın birçok şehri Rus bombardımanı altında kalırken bölgeden gelen fotoğraflar ise durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. Hem Rusya hem de Ukrayna için stratejik önemi büyük olan liman kenti Mariupol ise adeta harabeye dönmüş durumda. Ölü sayısı tam olarak bilinmezken yüzlerce insanın hayatını kaybettiği düşünülüyor.

Çatışmaların başladığı ilk günden beri saldırı alında olan Mariupol, yerleşim yerlerine yönelik saldırılar nedeniyle adeta hayalet şehre döndü. Peki bu kent neden bu kadar önemli? İşte detaylar...

Leningrad benzetmesi

Günlerdir ağır top ateşi altında olan şehirde yaşananlar Ukraynalı yetkililerin yaşananları 'Leningrad Kuşatmasına' benzetmesine yol açtı. Mariupol'de elektriğin kesildiği ve kente su verilemediğini bildiren yetkililere göre kent artık bir 'hayalet şehre' dönüşmüş durumda.

Mariupol'de Rus güçlerinin kasten sivil altyapıyı hedef aldığı ve kentten tahliyelerin de engellendiği savunulurken, "Gıda tedarikini kesiyorlar, bizi tıpkı eski Leningrad'da olduğu gibi ablukaya alıyorlar" yorumları yapıldı.

Kentte yaşananlardan sonra Ukrayna İçişleri Bakanlığı yetkilisi Anton Herashçenko da, bir açıklama yapmış ve "Rus işgalciler burayı kuşatma altındaki Leningrad'a dönüştürmek istiyor" demişti.

Mariupol saldırılar sonrası hayalet kente döndü
Mariupol saldırılar sonrası hayalet kente döndü

Mariupol'un önemi ne?

400 bin nüfuslu Mariupol, Rusya için stratejik öneme sahip. Rusya, Mariupol'de kontrolü ele geçirdiğinde Ukrayna'nın doğusundaki Rusya destekli ayrılıkçılar ve 2014'te ilhak ettiği Kırım'daki birliklerle güçlerini birleştirilebilecek.

Uzmanlar Rusya'nın güneyde Kırım'dan yukarı, kuzeyde de Donbas'dan aşağı doğru ilerleyen güçlerini birleştirerek Ukrayna'nın Azak Denizi'yle kıyısını kesmeye çalıştığı ve kentin bu sebepten bir an önce ele geçirilerek tamamen kontrol altına alınmak istendiğini düşünüyor.

Putin işgale balamadan önce "Ukrayna NATO'ya girerse Atlantik'le Rusya arasında bir tampon bölge, güvenli bölge oluşturacağım" diyordu. Şu an Rusya bunu yapmaya çalışıyor. Bu nedenle Mariupol'e ihtiyacı var.

Mariupol'deki Türk camisi bombalanmıştı

  • Mariupol'daki Türk vatandaşlarının durumu geçtiğimiz günlerde, Ukraynalı yetkililerin, Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma Kanuni Sultan Süleyman Camii'nin içinde siviller varken bombalandığını öne sürmesiyle gündeme gelmişti. Ancak İsmail Hacıoğlu, hafta sonu bu haberin doğru olmadığını belirtmiş ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da iddianın doğru olmadığını söylemişti.
  • Çavuşoğlu son açıklamasında, camide bekleyenlerin yiyecek ve içecek sıkıntılarının olmadığını öğrendiklerini de belirtti ve vatandaşların tahliyesinin kısa zamanda gerçekleşeceğini açıkladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >