Marvel, TikTok ile anlaştığını açıkladı: 'Başka uygulama mı kalmadı?'

Marvel-TikTok.

● Dünyanın en prestijli sinema oluşumları arasında değerlendirilen Marvel, 21 Temmuz gecesi gerçekleştirilen Comic-Con etkinliğinde 11 yeni proje duyurdu.

● Birçoğu heyecan verici olan 11 projenin yanı sıra oldukça şaşırtıcı bir ortaklık da duyuran Marvel, TikTok ile sponsorluk anlaşması yapıldığını açıkladı.

● Instagram ve Twitter kullanıcılarının yoğun eleştirilerine muhatap olan açıklama, Marvel'a 'neden böyle yaptınız?' sorularıyla geri döndü.

● Anlaşma neticesinde TikTok, platformda Marvel içeriklerine yer verebilecek hale gelirken Marvel da TikTok üretimlerini resmi hesaplarından sürekli olarak paylaşabilecek.

Sinema dünyasının en etkin ve en nitelikli üreticilerine yönelik bir araştırma yapılsa Marvel isminin birçok şirketin önüne başarıyla çıkacağını söyleyebiliriz. Hatta iddialı sayabileceğimiz, 'Marvel, dünyanın en prestijli içerik üreticisidir' açıklaması bile birçok insan için büyük ölçüde doğru bir önerme. Kurulduğu ilk günden bu yana yayımladığı çizgi romanlar ile dünya genelinde devasa bir okuyucu kitlesi edinmeyi başaran Marvel, sinema filmleriyle de son 10 yıla oldukça dominant biçimde damga vurmayı bildi.

Marvel Sinematik Evreni, onlarca farklı ve özel karakteri beyazperdeye taşıyor. Örümcek Adam da bunlardan biri.
Marvel Sinematik Evreni, onlarca farklı ve özel karakteri beyazperdeye taşıyor. Örümcek Adam da bunlardan biri.

1939 yılına gidelim. Büyük ve korkutucu bir savaşın eşiğinde olan dünya, ABD'li Martin Goodman isimli bir adamın girişimiyle savaşlar için en görkemli silahın kültür olduğunu öğrenmek üzere. Savaşın tartışmasız kahramanı olan Captain America ise bu silahın en önemli parçası konumundaki editörler Jack Kirby ve Joe Simon'ı bekliyor. O zamanlar Timely Comics olarak bilinen şirket, bir dönem Atlas Comics adıyla da anılıyordu. Şirket, zamanla süper kahramanların ihtiyacı olan şeyleri doğada aramaya başladı.

Samuel L. Jackson, Marvel filmleriyle karşımıza çıkan yüzlerce 'süperstar oyuncudan' yalnızca biri.
Samuel L. Jackson, Marvel filmleriyle karşımıza çıkan yüzlerce 'süperstar oyuncudan' yalnızca biri.

Amerika Birleşik Devletleri'nde popüler olsa da dünyaya adını çok duyuramayan şirket, usta Stan Lee’nin zekasından çıkan Fantastic Four (1961) ile boyut atlamaya çok yakındı. Daha sonra ortaya Spider-Man (1961) adında bir genç çıktı. Bu yıllar, Marvel’in hızlı yükselişini sürdürdüğü yıllardı. Stan Lee efsaneye dönüştüğü dönemin ardından artık adı Marvel olan şirketin başına geçecekti.

TikTok ile sponsorluk anlaşması imzalandı

1990'lı yılları epey zorlu şartlar altında geçiren Marvel; düşen kopya satışları ile zorlanmış ve yeni arayışlar neredeyse 'şart' hale gelmişti. Bu doğrultuda geliştirilen çalışmalar, sinema ve animasyon dünyasını Marvel'a açmaya yetti. Stan Lee ve şirketine çıkış bileti sunan bu gelişme, zamanla bir beyazperde efsanesi olan Marvel'ı doğurdu. Böylesine efsanevi bir hikayeye sahip olan Marvel'ın son dönemde ortaya koyduğu bir tercih birçok Marvel tutkunu için eleştirilmeye değer bir gelişme olarak karşımıza çıktı. Marvel, sosyal medyanın 'prestijsiz tarafı' olarak adlandırılan TikTok ile anlaşma imzaladığını duyurdu.

TikTok, kısa süreli videoları paylaşma platformu olarak akıllı telefonların en çık indirilen uygulamaları arasında yer alıyor.
TikTok, kısa süreli videoları paylaşma platformu olarak akıllı telefonların en çık indirilen uygulamaları arasında yer alıyor.

Milyonlarca kişiden oluşan bir hayran kitlesine sahip ve günümüz sinemasının adeta altın çocuğu konumunda bulunan Marvel, MCU için planladığı yeni projelerini San Diego’da düzenlenen ve tüm dünyanın takip ettiği Comic-Con’da açıkladı. 11 yeni projenin MCU'ya dâhil olduğu geceden sonra hayranlar, Marvel’ı konuşmaya devam ediyor. Marvel ise projelerin dışında çok konuşulacak bir hamle yaptı ve TikTok ile sponsorluk anlaşması imzaladı.

  • TikTok nedir?

  • Dünyanın nicel olarak en kalabalık video toplulukları arasında değerlendirilen TikTok ile kullanıcılar, sınırlı süreler boyunca video içerikleri üretebiliyor. Çinli teknoloji şirketi ByteDance tarafından geliştirilen uygulama, günümüzde oldukça popüler. Günlük ortalama 250 milyon anlık kullanıcı sayısına ulaşan TikTok, içeriği nedeniyle birçok kişi tarafından da oldukça sık biçimde eleştiriliyor.

TikTok'un seveninden çok 'nefret edeni' mevcut denilebilir.
TikTok'un seveninden çok 'nefret edeni' mevcut denilebilir.

Marvel tarafından Instagram üzerinden paylaşılan bir gönderi, Marvel hayranlarının TikTok sayfasını takip etmesini öneriyor. Gönderi içeriğinde TikTok logolu kupa bardağı, tişört ve sticker gibi eşyalar bulunurken Marvel’ın 80. yılına atıfta bulunan bir kutu da fotoğraftaki yerini almış durumda. Marvel’a göre görseldeki objeler satışa sunulmuş durumda. Marvel’ın paylaştığı bu Instagram gönderisinin yorumlarında ise hayranlar bu duruma yoğun bir tepki göstermiş durumdalar. TikTok ile sponsorluk anlaşmasını saçma bulan birçok izleyici, Marvel’ın yanlış yaptığını belirtti.

Dünyanın en prestijli şirketlerinden birinin dünyanın 'en çok eleştirilen platformuyla' imzaladığı anlaşma, birçok açıdan şaşırtıcı demek mümkün. Anlaşmanın sınırlarını ve süresini ise zaman gösterecek.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >