Maske takmayanlara kötü haber: 1 yıla kadar hapis cezası

TBMM'de koronavirüs tedbirleri kapsamında maske takan bir kişi böyle görüntülendi.
TBMM'de koronavirüs tedbirleri kapsamında maske takan bir kişi böyle görüntülendi.

Pazar ve marketlere maskesiz girilmesi yasaklandı. Bugün İstanbul Avcılar'da maskesiz markete giren bir kişi uyarılınca çalışanlar ve şahıs arasında arbede yaşandı.

Sağlık Bakanlığı'dan elde edilen bilgiye göre; yeni tip koronavirüs tedbirlerine uymayanlar kolluk kuvvetlerine şikayet edilerek yasal işlem başlatılabiliyor.

Yaşanan olayın hukuki boyutunu ise GZT'nin ulaştığı Avukat Fırat Arslan ve Avukat Rıza Saka değerlendirdi. Kişi, Türk Ceza Kanunu'nun 185'ini maddesine göre yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymadıkları takdirde 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Koronavirüsle mücadele kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 şehre araç giriş-çıkışlarının yasaklandığını ve 20 yaş altındakilere de sokağa çıkma yasağı getirilmesinin yanı sıra artık pazarlara ve marketlere de maskesiz kimsenin alınmayacağını duyurmuştu.

Maskesiz şahıs market çalışanlarına saldırdı

Avcılar’da markete maskesiz giren bir şahıs, çalışanlar tarafından uyarılınca çılgına döndü. Marketi dağıtan şahıs, görme engeli bulunan çalışana nohut fırlattı.

İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri gelirken şüpheli marketten ayrıldı. Konuyla ilgili inceleme başlatan Avcılar İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, şüphelinin yakalanması için çalışma başlattı.

Avcılarda maske takmadığı için uyarılan bir kişi marketi birbirine kattı.
Avcılarda maske takmadığı için uyarılan bir kişi marketi birbirine kattı.

Önlemlere uymayanlar şikayet edilebilir mi?

GZT, yeni tip koronavirüs kapsamında alınan tedbirlere uymayanların şikayet edilip edilemeyeceğini araştırdı. Sağlık Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Sağlık Bakanlığı'nın almış olduğu tedbirler kapsamında maskesiz dışarı çıkılmaması yönündeki kurallara uyulmasının önemine işaret edildi.

Vatandaşların toplu alanlara girmemeye özen göstermesi, market ulaşım gibi alanlara girerken ise sosyal mesafenin korunmasına dikkati çeken kaynağımız muhakkak maske takılmasının gerektiğini hatırlattı.

Sağlık Bakanlığı kaynaklarına göre; maskesi olmayanların e-Devlet üzerinden ücretsiz maske siparişi verebileceği belirtilerek maskelerin ellerine ulaşabileceği vurgulandı.

Maske takmayan birini görürsek ne yapmalıyız?

Sağlık Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre vatandaşlar salgın döneminde alınan tedbirler karşısında hassas davranmayanları kolluk kuvvetlerine şikayet etmeli:

  • ■ 65 yaş üzeri, 20 yaş altı veya maske takmayan bir vatandaş görülmesi halinde kolluk kuvvetlerine haber verilmeli.

  • 155'i arayarak yeni tip koronavirüs tedbirlerine uymayanlar hakkında yasal işlem başlatılması sağlanmalı.

  • Pandemi sürecinin kontrol altına alınacağı sürece kadar kişilerin bu hususlara dikkat etmesi gerekiyor.

  • Doğru olan, bütün topluma uygulanan kurallara herkesin hassasiyetle uymasıdır.

  • Kurala uymayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

  • Tedbirlere uymayanlara müdahale yine kolluk kuvvetleri tarafından yapılır.

Yasa ihlali sayılır mı?

Avukat Fırat Arslan yaşanan olayı GZT'ye değerlendirdi.
Avukat Fırat Arslan yaşanan olayı GZT'ye değerlendirdi.

Yaşanan olayın hukuki boyutunu Avukat Fırat Arslan'a sorduk. Olayın 'hak ihlali' olduğunun altını çizen Arslan, Türk Ceza Kanunu'nun 185'ini maddesine işaret ederek şöyle konuştu:

"185'inci madde bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirli davranmadan bahseder. Bulaşıcı hastalıklara yakalanan veya bu hastalıktan kaynaklı ölmüş bir kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi; 2 aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır"

Avukat Rıza Saka
Avukat Rıza Saka

Yeni tip koronavirüs tedbirlerinin günden güne artırıldığına değinen Fırat Arslan, "Gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan gerekse Sağlık Bakanlığınca açıklanan yeni tedbirler ortaya konuluyor. Yakın zamanda toplu taşıma kullananların maskesiz seyahat edemeyeceklerine yönelik bir karar açıklanmıştı. Aynı şekilde marketler için de benzer bir uygulama var. Dolayısıyla bu olayda benim kanaatimce kişiye bir soruşturma ve ceza davası açılabilir." şeklinde konuştu.

Avukat Rıza Saka ise konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

"Bu bir kabahat. İçişleri Bakanlığı'nın almış olduğu yasal bir karar var buna da herkesin uyması gerekir. Uymamakta 'kabahat' olarak değerlendirilir. Türk Ceza Kanunu açısından bir suçtur. Hakkında dava açılması durumunda da ceza alması muhtemeldir."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >