Matthew Kasırga'sında ölü sayısı artıyor: 877 ölü

ABD'ye ulaşan Matthew Kasırgası'nda hayatını kaybedenlerin sayısı 877'ye yükseldi.

ABD'nin Florida kıyılarına varan Matthew Kasırgası, etkili olduğu bölgelerde 877 kişinin yaşamını yitirmesine yol açtı.

Matthew Kasırgası Küba, Haiti ve Dominik Cumhuriyeti'nin ardından ABD'nin güneydoğusuna ulaştı.



2010 yılındaki depremden sonra yaşanan "en büyük doğal afet" olarak nitelendirilen Matthew Kasırgası, Haiti'de 4. kategori şiddetinde etkili oldu. Küba, Haiti ve Dominik Cumhuriyeti'nde 842 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kasırgada en büyük can kaybı 500 kişiyle Haiti'de meydana geldi.



Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Ofisinden (OCHA) yapılan açıklamada, 11 milyonluk Haiti nüfusunun yarısının kasırgadan etkilendiği belirtildi.



ABD'ye varmadan önce Florida, Güney Carolina, Kuzey Carolina ve Georgia eyaletlerinde olağanüstü hal ilan edilmesine neden olan kasırga, ABD'nin Güneydoğu kıyılarına cuma sabahı vurdu. 3 milyon kişinin evlerinden güvenli bölgelere tahliye edilmesine karar verilen ABD'de, 1 milyondan fazla kişi kasırga yüzünden elektriksiz kaldı.



Birleşmiş Milletler'e (BM) göre Karayiplerde 350 binden fazla kişinin yardıma ihtiyacı bulunuyor.

ABD'nin Florida eyaletinde şu ana kadar 6 kişinin kasırga sonucu yaşamını yitirdiği açıklandı.

Ülkenin güneydoğusunda kara ve hava yolu ulaşımını sekteye uğratan kasırga, çarşambadan cumartesine kadar olan sürede 4 bin 200'den fazla uçuşun iptaline neden oldu.



Georgia'da 1-95 karayolunun bir bölümü yıkılan ağaçların yolu kapatması ve yolun zarar görmesi nedeniyle ulaşıma kapandı.

Kasırga ayrıca Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nin çatısında da hasara yol açtı.

ABD Ulusal Kasırga Merkezinin (NHC) 4. katagoriden 2. kategori seviyesine düşürdüğü kasırga Haiti'de saatteki hızı 230 kilometreyi geçen rüzgara neden olurken, Florida kıyılarında rüzgarın hızı 190 kilometreye kadar çıktı.

Kasırganın etkili olduğu bölgelerde, ölümlerin önemli bir çoğunluğu, şiddetli yağışlar ve rüzgarın etkisiyle binaların yıkılması ve su basmaları sonucunda meydana geliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >