Meclis'te gizli oturum: Kapılar kilitlendi, sağır-dilsiz kavaslar görev aldı

Meclis'teki gizli Ukrayna oturumundan önce tüm kapılar kilitlendi, milletvekilleri dışındaki görevliler çıkarıldı
Meclis'teki gizli Ukrayna oturumundan önce tüm kapılar kilitlendi, milletvekilleri dışındaki görevliler çıkarıldı

Hükümet, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ve sonrasındaki gelişmelerle ilgili muhalefetin de talep ettiği bilgilendirmeyi Meclis’te kapalı oturumda yaptı. Genel Kurul’dan milletvekilleri dışındakiler çıkarılırken sadece yeminli stenograflar ile sağır-dilsiz kavaslar görev aldı. Toplantı yapılırken Meclis'in tüm kapıları kilitlendi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bilgi verdiği görüşmede anlatılanlar devlet sırrı sayılıyor ve tutanaklar en az 10 yıl açıklanmıyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, dün Meclis Genel Kurulu’nda Ukrayna’daki gelişmelerle ilgili bilgi vermek amacıyla Başkanlık Divanı’na başvurdu. Meclis Başkanvekili Celal Adan, “Ukrayna’da yaşanan son gelişmeler hakkında” Çavuşoğlu’nun hükümet adına yapacağı bilgilendirmenin ardından parti gruplarının temsilcilerine de söz vereceğini açıkladı.

Sağır dilsiz kavaslar görev aldı

AK Parti Grup Bakanvekili Cahit Özkan’ın talebiyle görüşmenin “kapalı” yapılması kararlaştırıldı. Genel Kurul’dan milletvekilleri dışındakiler çıkarılırken sadece yeminli stenograflar ile sağır-dilsiz kavaslar görev aldı. Genel Kurul salonunun açıldığı kulisler ile basın koridorunda salona bitişik basın büroları da boşaltıldı.

Tutanaklar 10 yıl boyunca sır olacak

Gizli görüşme tutanakları 10 yıl boyunca sır olarak saklanacak. Kapalı oturumun tutanağı bir zarfa konularak görevli kâtip üyelerce mumla mühürlenecek ve Meclis arşivine kaldırılacak. Toplantıda konuşulan tüm bilgiler devlet sırrı kabul ediliyor ve katılan milletvekillerinin konuyla ilgili açıklama yapması da yasaklanıyor. 10 yıllık süre dolduğunda tutanaklar, grubu bulunan partilerin temsil edildiği Danışma Kurulu’nun teklifi üzerine Meclis Genel Kurulu’ndaki oylamayla açılabiliyor.

  • Kavas: Hizmetli, güvenlik görevlisi
  • Stenograf: Alfabenin harfleri, noktalama işaretleri, kelimeleri yerine semboller ve kısaltmalar kullanan çabuk yazma ustası kimselerdir

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >