Meğer onlar birer moda ikonuymuş! Sezonun trendi 'babaanne modası'

Moda
Moda

Size 1950’lerden, 60’lardan sesleniyorum! Vintage ya da Retro değil; bu trend tam olarak ‘Babaanne Modası’…

2000’lerin gelmesiyle vintage, retro kavramlarına 'merhaba' dedik; bu da yetmedi beraberinde getirdikleri akımlarla teker teker tanışmaya başladık. Birbirinden farklı iki kavram olsa da, vintage ile retro kelimeleri arasındaki fark hala açıkça bilinmiyor.

Vintage nedir?

Vintage antika kadar eski olmamakla birlikte, birkaç on yıllık giyim kuşam, araba gibi modadan nasibini alan eski ürünler için kullanılan bir sıfat… Eski döneme ait parçaların modern bir tarz oluşturarak günümüze uyarlanması, vintage olarak adlandırılsa da; her kıyafetin vintage olmadığı unutulmamalıdır. Doğru parçaları kombinleyemediğinizde, tarz olmak yerine modası geçmiş bir görünüme sahip olabilirsiniz.

Retro nedir?

Retro ise geri, geriye doğru anlamına gelir ve moda dünyasında "geçmişe ait" anlamında kullanılır. Şöyle ki; bir stilden bahsederken retro dediğinizde, ürünler eski de olabilir, yeni de… Kısaca; vintage gerçekten eski ürünler için, retro ise sadece "eski gibi görünen" yeni ürünler için kullanılır.

Modanın en önemli meselelerinden birini açıklığa kavuşturduğumuza göre, gelelim konumuza… Meraklanmayın, çok uzağa gitmeyeceğiz; sizi vintageların retroların tam da ortasına sürüklüyoruz. 'Babaanne modası', evet yanlış duymadınız; peki nedir bu 50'lere, 60'lara götüren akım? Haydi, hazırsanız başlayalım!

Demek neymiş? Babaanneniz aslında bir moda ikonuymuş!
Her şey, dünyaca ünlü bir markanın, semt pazarlarında 10 15 liraya satın alınabilitesi olan köydeki ‘Ayşe Teyze’ elbisesini 14 bin 200 TL’den satışa çıkarmasıyla başladı.
Demek neymiş? Babaanneniz aslında bir moda ikonuymuş! Her şey, dünyaca ünlü bir markanın, semt pazarlarında 10 15 liraya satın alınabilitesi olan köydeki ‘Ayşe Teyze’ elbisesini 14 bin 200 TL’den satışa çıkarmasıyla başladı.
Bunu neden yapıyorsunuz?
Defilelerde boy gösteren çoğu karmaşık kıyafeti yorumlamak konusunda siz de güçlük çekiyorsanız, ne demek istediğimi çok daha iyi anlayacaksınızdır. Mağazalarda bulduğu her şeyi üzerine geçirmiş bu modelin, hangi trendden bahsettiği dahi şüpheli… Bu tarzı, pek çok markanın yeni koleksiyonunda ve hatta Hollywood starlarının üzerinde bile görmeniz mümkün…
Bunu neden yapıyorsunuz? Defilelerde boy gösteren çoğu karmaşık kıyafeti yorumlamak konusunda siz de güçlük çekiyorsanız, ne demek istediğimi çok daha iyi anlayacaksınızdır. Mağazalarda bulduğu her şeyi üzerine geçirmiş bu modelin, hangi trendden bahsettiği dahi şüpheli… Bu tarzı, pek çok markanın yeni koleksiyonunda ve hatta Hollywood starlarının üzerinde bile görmeniz mümkün…
E, tabii biz de geç kalmadık!
2010 yılının en çok ses getiren Fatmagül’ün Suçu Ne dizisinde Beren Saat’in neredeyse 80 bölümlük dizi boyunca üzerinden çıkarmadığı elbiseyi hatırlayanınız var mı? Elbette bu kadar değil; Evlerden Biri adlı dizide Ceyda Ateş, Kötü Yol’da Şükran Ovalı, Hanımın Çiftliği’nde Özgü Namal ve Şeref Meselesi’nde Burcu Biricik de bu akıma çoktan dahil oldu.
E, tabii biz de geç kalmadık! 2010 yılının en çok ses getiren Fatmagül’ün Suçu Ne dizisinde Beren Saat’in neredeyse 80 bölümlük dizi boyunca üzerinden çıkarmadığı elbiseyi hatırlayanınız var mı? Elbette bu kadar değil; Evlerden Biri adlı dizide Ceyda Ateş, Kötü Yol’da Şükran Ovalı, Hanımın Çiftliği’nde Özgü Namal ve Şeref Meselesi’nde Burcu Biricik de bu akıma çoktan dahil oldu.
Türk dizilerinde dünya modası!
Çok uzak değil; babaanne modasını dünyaca ünlü markalardan da önce keşfeden Türk dizilerinden bir örnek de Şeref Meselesi’nden geliyor. Burcu Biricik’in üzerindeki elbise de, tıpkı Beren Saat’in takip ettiği babaanne modasına uyuyor.
Türk dizilerinde dünya modası! Çok uzak değil; babaanne modasını dünyaca ünlü markalardan da önce keşfeden Türk dizilerinden bir örnek de Şeref Meselesi’nden geliyor. Burcu Biricik’in üzerindeki elbise de, tıpkı Beren Saat’in takip ettiği babaanne modasına uyuyor.
Niyeti bozduk, illa onlara benzeyeceğiz!
Kıyafetler yetmedi; şimdi de aksesuarlara ve bürünülen tarzlara kafayı taktılar. Elbiseleri giydik, sıra geldi takıp takıştırmaya; tıpkı babaannelerimizin dört numara şişle haroşa örmek için taktığı gözlükleri de çaldık. Bu gözlükleri takabilmek için göz doktoruna gitmeyeni mi kaldı, gözü bozuk taklidi yapmayan mı… Neyse ki, numarasızları da çıktı da rahatladık. Şimdilerde herkesin gözünde kocaman çerçeveli, kavanoz dibini hatırlatan camlarıyla nine gözlüğü var.
Niyeti bozduk, illa onlara benzeyeceğiz! Kıyafetler yetmedi; şimdi de aksesuarlara ve bürünülen tarzlara kafayı taktılar. Elbiseleri giydik, sıra geldi takıp takıştırmaya; tıpkı babaannelerimizin dört numara şişle haroşa örmek için taktığı gözlükleri de çaldık. Bu gözlükleri takabilmek için göz doktoruna gitmeyeni mi kaldı, gözü bozuk taklidi yapmayan mı… Neyse ki, numarasızları da çıktı da rahatladık. Şimdilerde herkesin gözünde kocaman çerçeveli, kavanoz dibini hatırlatan camlarıyla nine gözlüğü var.
Meğer herkes babaannesine hayranmış!
Her birimiz babaannelerimize hayranmışız da, bilememişiz; saçların da rengi git gide açılıyor. Gri modasıyla başlayan saç trendi, sonunda hedefe ulaşıp beyazladı. Saçlarda çıkan beyazlar eskiden bakımsızlığı, yaşlılığı ifade ediyorken; şimdi oldukça cazip ve trend durumda… Bu da yetmezse, saçlarınızın tamamını beyaza boyatabilirsiniz.
Meğer herkes babaannesine hayranmış! Her birimiz babaannelerimize hayranmışız da, bilememişiz; saçların da rengi git gide açılıyor. Gri modasıyla başlayan saç trendi, sonunda hedefe ulaşıp beyazladı. Saçlarda çıkan beyazlar eskiden bakımsızlığı, yaşlılığı ifade ediyorken; şimdi oldukça cazip ve trend durumda… Bu da yetmezse, saçlarınızın tamamını beyaza boyatabilirsiniz.
Annelerin gardrobuna, hücum! 
2018 kış sezonunda da sık sık kullanabileceğiniz retro parçaları satın almadan önce, annenizin gardrobunu karıştırın deriz. Trendler bir yana, size yakışanı giymeyi de ihmal etmeyin.
Annelerin gardrobuna, hücum! 2018 kış sezonunda da sık sık kullanabileceğiniz retro parçaları satın almadan önce, annenizin gardrobunu karıştırın deriz. Trendler bir yana, size yakışanı giymeyi de ihmal etmeyin.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >