Meksika'da belediye başkan adayına suikast: Başından vurdular

Arşiv
Arşiv

Haziran ayındaki seçimlere hazırlanan Meksika'da kadın belediye başkanı karteller tarafından başından vurularak öldürüldü. Eylül ayından bu yana öldürülen belediye başkan adayı sayısı ise 12'ye yükseldi.

130 milyona yakın nüfusuyla Orta Amerika'da yer alan Meksika, kartellerin yönettiği bir ülke haline geldi. Uzun yıllardır Körfez ve Sinao karteli arasındaki çekişmeler nedeniyle bölgeden gelen vahşet haberleri sık sık dünya medyasında ses getiriyor.

Sinao ve Körfez kartelinin yanı sıra ülkedeki en acımasız gruplardan biri de CDG olarak da bilinen 'Yeni nesil kartel' grubu. Geçtiğimiz hafta ülkede infial yaratan olayda 8 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunan şahıslar linç edildi, üç kişiden ikisi ağır yaralandı biri ise sokak ortasında öldürüldü.

Kadın belediye başkan adayını başından vurdular

Meksika'nın Celaya kentinde bugün yaşanan gelişmede ise kadın belediye başkan adayına suikast düzenlendi. Saldırıda Bertha Gisela Gaytán'ın isimli genç kadın hayatını kaybederken üç kişi de yaralandı. Yetkililer, polislerin ve adli tıp uzmanlarının katilleri takip etmek için olay yerinde bilgi topladıklarını söyledi. Gaytán'ın ölümü, Meksika'da 2 Haziran'da yapılması beklenen genel seçimler öncesinde meydana gelen bir dizi cinayetin sonuncusu oldu.

Cumhurbaşkanı Obrador açıklama yaptı

Meksika Cumhurbaşkanı Lopez Obrador ise konuyla ilgili "Bu olaylar çok üzücü çünkü bunlar demokrasiyi savunmak için mücadele eden, sokaklarda yüzlerini gösteren, başkaları için mücadele eden insanlar. Ülkemizde bunları görmek çok acı" ifadelerini kullandı.

Karteller 12 adayı öldürdü

Öte yandan Meksika'da Eylül-Mart arasında 12 belediye başkan adayı öldürüldü. Yayınlanan bir rapora göre çeteler ve karteller adayları korkutarak kendileriyle işbirliği yapmaya daha yakın olan adayları belediyelerin başında görmek istiyor. Haziran ayındaki seçime günler kala Meksika'da başkanlık dahil 19.746'sı yerel ve 629'u federal olmak üzere 20 binin üzerinde koltuğun değişmesi muhtemel gözüküyor, seçimlerde ise 100 milyondan fazla Meksikalı oy kullanacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >