Memur zamlarında anlaşma sağlandı

Memur-Sen ile hükümet arasında süren toplu görüşmelerde anlaşma sağlandı. İşte memura yapılacak zam…
Memur-Sen ile hükümet arasında süren toplu görüşmelerde anlaşma sağlandı. İşte memura yapılacak zam…

Memur-Sen ile hükümet arasında süren toplu görüşmelerde anlaşma sağlandı. Çalışma Bakanı Sarıeroğlu, en düşük memur maaşının zam sonrasında 2018'in ikinci yarısında 2 bin 929 liraya yükseleceğini açıkladı. En düşük memur emeklisinin maaşı ise bin 945 lira olacak.

Gün boyu süren müzakereler sonuç verdi, Hükümet ile Memur Sen arasında anlaşma sağlandı. 3 milyon 200 bin kamu görevlisi ile 1 milyon 900 bin memur emeklisini ilgilendiren 4. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri’nin son gününde anlaşmaya varıldı.

Kamu çalışanları ve memur emeklilerinin 2018 ve 2019 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını içeren 4. Dönem Toplu Sözleşmesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın arasında bakanlıkta düzenlenen törenle imzalandı.

İmza töreninde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu şunları kaydetti:

Müzakerelerimizi özveriyle sürdürdük. En son teklifimizi dün verdik. Kamu iş veren heyeti olarak bir teklifimiz oldu. Gece geç saatlere kadar müzakerelerimiz devam etti. Böylece 4. Dönem Toplu Sözleşmelerimizi gerçekleştirdik. 2018’in ilk 6 ayı için yüzde 4, ikinci 6 ayı için yüzde 3.5; 2019’un ilk 6 ayı için yüzde 4, ikinci 6 ay içinse yüzde 5 olarak zam konusunda mutabakata varmış durumdayız.

En düşük memur maaşı aile yardımı dahil 2018'in ikinci yarısında 2 bin 929 liraya yükselecek. 2019'un ikinci yarısında 3 bin 198 liraya yükselecek. Emeklilerle ilgili de artışlar söz konusu. En düşük memur emeklisi 2018'in ilk yarısında bin 945 liraya yükselecek. Maaş artışları kamu mali dengesini gözetmeyi temel alan bir anlayışla gerçekleştirildi. Hayırlı olmasını diliyorum.

Birçok parametreyi göz önünde bulundurduk, ekonomik dengemiz ve istikrarımız bizim için önemliydi. Hükümetimiz mali imkanlarını sonuna kadar kullanarak artış oranını güçlü bir şekilde gerçekleştirmiştir. Bu durum piyasalara da olumlu yansımıştır. Kamu çalışanlarımızın ve emeklilerimizin isteklerini gözardı etmedik. Birçok iyileşmeyi barındırıyor. Arka planda çok ciddi bir mutfak var 776 maddeden oluşan bir teklif maddesiyle karşı karşıyaydık. 440'ı ile müzakerelerimizi gerçekleştirdik. 258 tanesi ile uzlaştık. Bu bugüne kadar ki en büyük uzlaşma rakamıdır.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise, şu şekilde konuştu:

1 Ağustos'ta başlayan ve 21 gündür devam eden süreç uzlaşıyla sonuçlanmıştır. Geç saatlere kadar süren ve nihayetinde geç saatlerinde gelen bir nokta. Hayırlı olsun diyorum. Her iki taraf açısından da masanın zorlukları vardı. Geç saatlere kadar çalışarak, uykusuz kalarak bu noktaya vardık.

Bu süreci uzlaşmayla noktalayan bakanımıza çok teşekkür ediyorum. Sayın bakanımız belki sendikacılık kökenli olmasaydı bu masadan bu şekilde kalkamayabilirdik. Kendisine teşekkür ediyorum.

Müzakereler gece yarısından sonra sonuçlandı

Öte yandan Toplu görüşmede anlaşma sağlanınca memur zammı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na gitmekten dönmüş oldu.

Kaynak: Gazete Habertürk, Anadolu Ajansı

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >