Mercedes, sürücüsüz otomobiller tam hazır değilken test yapılmasını istemiyor

Tesla
Tesla

Tesla'nın aksine Mercedes, hazır olmadan müşterilerin otomatik sürüş teknolojisini test etmesini istemiyor.

Yani aslına bakılırsa Tesla hemen her koşulda detaylı testler yaparken Mercedes biraz daha çekimser ve garantici davranıyor.

Tesla başta olmak üzere birçok otomobil üreticisi 'tam otomatik pilot' sistemini hayata geçirmeye çalışıyor. Böylece sürücünün herhangi bir şey yapmasına gerek olmadan otomobil rotaya uygun yollarda engelleri dikkate alarak kendiliğinden gidebiliyor. Ama bunların da belirli seviyeleri var elbette.

    Seviye 1: İlk giriş Mercedes'in 1990'ların sonunda hayata geçirdiği radar sistemine sahip hız sabitleme teknolojisiyle hayata geçiyor. Elbette diğer şirketler de bu alanda çalışmalar yaptı ve örneğin Honda da 2008'de şerit takip sistemini seviye 1 kapsamında hayata geçirdi.
    Seviye 2: Seviye 2'nin kapsamında mikroçipler ve daha fazla seviye kontrolü yer alıyor. Bu sayede şerit değiştirme; kendi kendine park etme ve direksiyon kontrolü gibi detaylar geliyor. Elbette otomobil yine büyük oranda insan kontrolünde.
    Seviye 3: Artık Seviye 3'ten itibaren otonom araçların etkisi daha net bir biçimde görülebiliyor. Harita ve güncel trafik durumuyla eşzamanlı olarak çalışan bu otonom mod aslında şu anda bazı otomobillerde kullanılıyor.
    Seviye 4: Sürücünün yolculuğa az müdahil olduğu seviyelerden biri Seviye 4. Böylece otomobilin kendi kendini kontrol etmesi mümkün oluyor. Hatta bu araçlarda sürücünün arka koltuğa oturup yolculuk edebileceği üzerinde duruluyor.
    Seviye 5: Son olarak Seviye 5 ise Seviye 4'ün daha gelişmiş versiyonu olarak düşünülebilir. Direksiyonsuz ve olabildiğince elektronik bir otomobil içinde yolculuğu mümkün kılıyor. Hatta ilerleyen süreçte robot taksilerin Seviye 5 otonom araçlar olması bekleniyor.

Mercedes'in otonom araç testlerini gerçekleştirebilmesi için sertifikalı pilotlara ihtiyaç duyuluyor.
Mercedes'in otonom araç testlerini gerçekleştirebilmesi için sertifikalı pilotlara ihtiyaç duyuluyor.

Elbette bu otomobillerde teknolojilerin geliştirilmesi, yoldaki engellere verilen tepkilerin ölçülmesi ve daha fazlası çeşitli testlerle gerçekleşiyor.

Bu alanda Tesla ve Mercedes'in çok fazla çalışması var. Diğer otomobil üreticileri de hız kesmeden adım atmaya devam ediyor ama yine de bu iki şirket epey güçlü denilebilir.

Tesla, hemen her testi yaparak olabildiğince bol özelliği en kısa sürede hayata geçirmeye odaklanıyor. Tam otomatik sürüş modu için de bu sistem geçerli. Ancak Mercedes biraz daha temkinli yaklaşıyor denilebilir.

Bu yüzden test süreçlerinde bazı kesintiler yaşanabiliyor. Yani daha doğrusu Tesla ve Mercedes otonom sürüş modu testleri kıyaslamasında çok farklı kulvarlarda denilebilir. Zira Alman otomobil üreticisi yalnızca belirli şartların sağlanmasıyla sürücüsüz otomobillerin test edileceğini özellikle vurguluyor. Bu noktada da devreye lisanslı testpilotları giriyor. Dolayısıyla Mercedes aslında otonom sürüş tam anlamıyla hazır hale gelmeden test edilmesine imkan vermeyeceğini de özellikle belirtiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >