Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Arşiv
Arşiv

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından yüzde 15 olan politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 17’ye yükseltti.

Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 200 baz puanlık artışla yüzde 15'ten yüzde 17'ye yükseltti.

Parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildi

TCMB, "Enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için 2021 sonu tahmin hedefi göz önünde bulundurularak güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildi.

TL'deki değer kaybının gecikmeli etkileri, uluslararası gıda fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma enflasyon görünümünü olumsuz etkilemektedir" açılamasında bulundu.

Faizlerin artırılması ne anlama geliyor?

  • Ülkedeki sorunun yüksek enflasyon olduğu düşünüldüğünde, Merkez Bankası faiz oranını yükselterek, paraya ulaşabilmenin maliyetini artırmak ister. Böylelikle ekonominin içerisine miktarca daha az girebilen paranın değeri artmaya başlar. Bu da enflasyonun düşürülmesi demektir ki bu gibi bir durumda işsizliğin bir miktar artması yaşanır.
  • Merkez Bankası’nın faiz oranlarında yaptığı bir değişiklik, diğer banka ve finans kurumlarının uyguladıkları faizler üzerinde etkili olur.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >