Merkez Bankası politika faizini düşürdü: Bu indirim vatandaşa nasıl yansıyacak?

Kaynak: Arşiv
Kaynak: Arşiv

Politika faiz oranı 4 buçuk yılın ardından yüzde 24'ten yüzde 19,75'e indirildi. En yüksek faiz uygulayan ülkelerden biri olan Türkiye'de faiz oranının düşürülmesi reel sektörde bir canlanmanın da başlangıcı olarak yorumlandı.

● Politika faizinin düşmesi ile banka faizlerinde de bir düşüş beklenirken sonuç olarak daralma sürecindeki konut ve otomotiv gibi krediye bağlı sektörlere olan talebin artış kaydetmesi bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 425 baz puan düşürerek yüzde 24'ten yüzde 19,75'e çekti.

TCMB tarafından faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal başkanlığında toplanan PPK'nın, politika faizinin yüzde 24'ten yüzde 19,75’e indirilmesine karar verdiği bildirildi.

Duyuruda, son dönemde açıklanan verilerin, iktisadi faaliyetin ılımlı bir toparlanma eğilimi sergilediğini gösterdiği belirtildi.

Merkez Bankası eski Başkanı Murat Çetinkaya
Merkez Bankası eski Başkanı Murat Çetinkaya

Çetinkaya'nın 'faiz' ısrarı değişim getirdi

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın faizi indirmeme ısrarı sonucu görevden alınmasıyla yeni bir dönem başlamış oldu. Politika faizi 4 buçuk yılın ardından 425 baz puan faiz indirimiyle yüzde 24'ten yüzde 19.75'e çekildi.

Faiz indirimi ne anlama geliyor?

Yeni Başkan Murat Uysal'ın ilk toplantısından sonra çıkan kararla yeni bir süreç resmen başladı. Uzmanlar, tüketim talebindeki artışın piyasalarda bir hareketlenmeyi beraberinde getireceğini, politika faizindeki indirimin vatandaşın cebine ve alım gücüne yansıyacağını söylüyor.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal
Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal

Banka faizleri de düşecek mi?

Dünyanın en yüksek faiz uygulayan ülkelerinden biri olan Türkiye'de yüzde 20'nin altına çekilen politika faizi ile piyasalarda yaşanacak muhtemel senaryo banka faizlerinin de düşeceğini gösteriyor.

Faiz indirimine döviz nasıl tepki verdi?

Politika faizi indirimiyle TL'nin döviz karşısında değer kaybedeceği yönündeki iddiaların ardından korku senaryoları gerçekleşmedi. Serbest piyasalarda TL, dolar ve avro karşısında değer kazandı.

Merkez Bankası tarafından kısa vadeli olarak belirlenen Politika faizi, diğer bankaların kredi ve mevduat faiz oranlarına da etki ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz indirim kararı hakkında konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz indirim kararı hakkında konuştu.

Politika faizinin yüksek olması vatandaşı nasıl etkiliyor?

Azalan talep beraberinde banka faizlerindeki yükselişi getiriyor. Konut, otomobil gibi banka kredisi kullanılan sektörlere olan ilginin azalmasıyla birlikte reel sektörde daralmalar hatta duraklamalar görülebiliyor.

Borçlanma maliyetini belirleyen 'politika faizi'ndeki indirime iş dünyasından da çok olumlu tepkiler geldi. Arz-talep dengesinin banka faizlerinin de etkisiyle alım gücünü kuvvetlendirmesi yine vatandaşın hanesine artı olarak yazılıyor.

Hangi sektörlerde hareketlilik bekleniyor?

Faiz indirimi son yıllarda daralmaya giden konut ve otomotiv gibi sektörlerin de tekrar yükselişe geçeceği anlamını taşıyor.

4 buçuk yılın ardından ilk kez yapılan indirim ile ezber bozuldu ve banka faizlerindeki düşüş için önemli bir adımın sinyali geldi. Reel sektörde yatırımların artması, tüketimdeki talep ve alım gücünün yükselmesiyle iç piyasalarda da hareketlenme bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >