Meteoroloji'den yarın için uyarı: Metrekareye 100 kg yağış düşecek

Arşiv
Arşiv

Marmara'da etkili olan yağışların daha da kuvvetlenmesi bekleniyor. Yarın günün ilk saatlerinden itibaren Bolu, Bursa, İstanbul, Kocaeli, Kütahya, Sakarya, Zonguldak, Yalova, Bilecek ve Düzce'de gök gürültülü sağanak yağış görülecek. Meteoroloji, oluşabilecek olumsuzluklara karşı İstanbul dahil olmak üzere 5 ile turuncu kodlu, 5 ile de sarı kodlu uyarı verdi.

Ülke genelinde sıcaklık bu hafta mevsim normallerinde seyrediyor ancak Marmara Bölgesi'nde şiddetli yaz sağanakları görülecek. Bu kapsamda bölgedeki 9 il için şiddetli yağış uyarısı yapıldı.

"Metrekareye 100 kilograma kadar yağış düşecek"

Sıcaklıkların yer yer artış gösterdiği Temmuz'un ilk günlerinde hava az da olsa serinleyecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan uyarıda, "Salı günü ülkemizin kuzeybatı kesimlerinde görülecek sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların sabah ilk saatlerden itibaren İstanbul ile zamanla Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Bilecik, Zonguldak, Düzce, Bolu ve Kütahya'da kuvvetli (21-50 kg/m2); İstanbul Anadolu Yakası ve Boğaz çevresi, Kocaeli, Sakarya, Yalova ve Düzce çevrelerinde yer yer çok kuvvetli ve şiddetli (51-100 kg/m2) olması bekleniyor. Yağışların Sakarya, Kocaeli, Düzce ve Zonguldak çevrelerinde Çarşamba günü de yerel olarak etkili olacağı tahmin ediliyor. Kuvvetli yağışların meydana getirebileceği sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi

5 ile sarı ve 5 ile turuncu kodlu uyarı

Meteoroloji Türkiye genelindeki hava durumu raporunu açıklarken 5 il için turuncu, 5 il için ise sarı uyarı ile kuvvetli gök gürültülü yağış uyarısında bulundu. Kocaeli, Sakarya, Yalova, Düzce ve İstanbul turuncu kodlu uyarı yapılırken Bilecik, Bolu, Bursa, Kütahya ve Zonguldak için turuncu kodlu kuvvetli yağış uyarısı yapıldı.

  • Sarı kod uyarı: Tahmin edilen meteorolojik hadise olağandışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalıdır.
  • Kırmızı renk: Kırmızı, havayla ilgili "çok tehlikeli durum"un olduğunu gösteriyor. Son derece kuvvetli bir meteorolojik hadise tahmin edildiğinde bu renkle uyarı yapılıyor. Haritada kırmızı rengin olduğu yerde büyük hasar ve kayıpların oluşması muhtemel görülüyor. Bu hadiseler çoğu durumda geniş bir alan üzerinde hayatı tehdit edecek nitelikte kabul ediliyor. Güncel meteorolojik koşullar ve tahminlerin bu durumda sıklıkla takip edilmesi önem taşıyor.
  • Turuncu renk: Turuncu, havayla ilgili "tehlikeli durum"larda kullanılıyor. Bu renkte tahmin edilen meteorolojik hadise sıklıkla gerçekleşmiyor. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemel görülüyor. Çok tedbirli olunması, güncel meteorolojik koşullar ve tahminlerin takip edilmesi gerekiyor.
  • Sarı renk: Sarı, havada "potansiyel tehlike durumu"na işaret ediyor. Tahmin edilen meteorolojik hadise olağan dışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli davranılması uyarısında bulunuluyor.
  • Yeşil renk: Yeşil ile belirtilen yerde uyarı yapılmasını gerektiren meteorolojik hadisenin tahmin edilmediği anlaşılıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >