Michelin yıldızlı şef ölümünün ardından iki özel tarifi miras bıraktı

Joel Robuchon

Dünyaca ünlü şef Joel Robuchon vefat etti. Michelin yıldızlı şef, ardında sofralarınıza farklı lezzetler katacak birbirinden özel tarifler bıraktı.

Michelin yıldızına sahip dünyaca ünlü şef Joel Robuchon, bugün vefat etti. Robuchon, dünya mutfağında elde etmiş olduğu üstün başarısıyla tanınan bir markaydı.

Bu içeriğimiz içerisinde, akşam sofralarınızı daha lezzetli hale getirecek iki özel Joel Robuchon tarifini sunuyoruz.

1) Robuchon Stili Patates Püresi 

                                    
                                    Malzemeler500      gram Ratte patates (fındıksı bir lezzeti olan, pürüzsüz Fransız patatesi) 
  
250      gram dondurulmuş ve tuzsuz Fransız tereyağı, küçük küpler halinde kesilmiş 
  
¾ su      bardağı sıcak süt 
  
Tuz
1) Robuchon Stili Patates Püresi Malzemeler500 gram Ratte patates (fındıksı bir lezzeti olan, pürüzsüz Fransız patatesi) 250 gram dondurulmuş ve tuzsuz Fransız tereyağı, küçük küpler halinde kesilmiş ¾ su bardağı sıcak süt Tuz
Yapılışı 

                                    
                                    Patatesleri iyice yıkayıp, kabuklarını soymadan tencereye yerleştirin. Tenceredeki su seviyesi, patateslerin en az 2 santim üzerinde olmalıdır. Tencereye, her 1 litre su için 10 gram tuz ekleyin. Yüksek ateşte, üstü açık olarak 20-30 dakika haşlayın. Patatesler yumuşar yumuşamaz tencereyi ateşten alın ve süzün. Patatesleri asla suda bekletmeyin.
Sütü kaynatın.
Patateslerin sıcaklığı ele alınabilecek kıvama gelince kabuklarını soyun, parçalara ayırın. Öğütücüden geçirin ve geniş bir tencereye aktarın. Tencereyi kısık ateşe koyun. Tahta spatula ile patatesleri, iyice kuruyuncaya dek karıştırın(yaklaşık 4-5 dk).
Tereyağının ¾ ünü ekleyin. Patatesler tüm yağı emene dek yavaşça karıştırın. Yağın gerisini ekleyin.
Karıştırmaya devam ederek sıcak sütü de yavaş yavaş ekleyin.
Karıştırma işlemini çırpma teli ile sürdürün. Bu, pürenin içine hava girmesini ve kabarık bir görünüm almasını sağlayacaktır.
Son olarak püreyi ince bir süzgeçten birkaç kez geçirerek, ipeksi bir kıvam almasını sağlayın.
Yapılışı Patatesleri iyice yıkayıp, kabuklarını soymadan tencereye yerleştirin. Tenceredeki su seviyesi, patateslerin en az 2 santim üzerinde olmalıdır. Tencereye, her 1 litre su için 10 gram tuz ekleyin. Yüksek ateşte, üstü açık olarak 20-30 dakika haşlayın. Patatesler yumuşar yumuşamaz tencereyi ateşten alın ve süzün. Patatesleri asla suda bekletmeyin. Sütü kaynatın. Patateslerin sıcaklığı ele alınabilecek kıvama gelince kabuklarını soyun, parçalara ayırın. Öğütücüden geçirin ve geniş bir tencereye aktarın. Tencereyi kısık ateşe koyun. Tahta spatula ile patatesleri, iyice kuruyuncaya dek karıştırın(yaklaşık 4-5 dk). Tereyağının ¾ ünü ekleyin. Patatesler tüm yağı emene dek yavaşça karıştırın. Yağın gerisini ekleyin. Karıştırmaya devam ederek sıcak sütü de yavaş yavaş ekleyin. Karıştırma işlemini çırpma teli ile sürdürün. Bu, pürenin içine hava girmesini ve kabarık bir görünüm almasını sağlayacaktır. Son olarak püreyi ince bir süzgeçten birkaç kez geçirerek, ipeksi bir kıvam almasını sağlayın.
2) Portakallı Mini Madlenler

                                    
                                    Malzemeler - 100 gr. tereyağ - 100 gr. (3/4 su bardağı) pudra şekeri - 40 gr. (1/2 su bardağından biraz az) un - 40 gr. (1/2 su bardağı) toz badem - 3 yumurta beyazı

  
1/2 yemek kaşığı çiçek balı - Rendenin en ince tarafıyla rendelenmiş, bir      portakalın kabuk rendesi
2) Portakallı Mini Madlenler Malzemeler - 100 gr. tereyağ - 100 gr. (3/4 su bardağı) pudra şekeri - 40 gr. (1/2 su bardağından biraz az) un - 40 gr. (1/2 su bardağı) toz badem - 3 yumurta beyazı 1/2 yemek kaşığı çiçek balı - Rendenin en ince tarafıyla rendelenmiş, bir portakalın kabuk rendesi
Yapılışı

                                    
                                    Madlen kalıbını tereyağıyla iyice yağlayıp unlayın. Tereyağı bütün girintilere temas etsin. Küçük bir sos tenceresinde tereyağını kısık ateşte eritip bir kaseye aktarın. Soğumaya bırakın. Un ve pudra şekerini tel süzgeçten geçirerek bir kapta karıştırın. Toz bademi ekleyin. Ayrı bir kapta yumurta beyazlarını mikserle akışkan kıvama gelene kadar çırpın. Şeker-un-badem karışımını ekleyin. Mikserle bir yandan karıştırırken bir yandan da erimiş tereyağ, bal ve portakal rendesini ekleyin. Hamuru kalıplara paylaştırın ve sıkılaşması için 1 saat buzdolabında bekletin. Fırınınızı 200 C'de önceden ısıtın. (Eğer mini madlen yapıyorsanız 180 C'de ısıtın.) 12-15 dakika arası, madlenlerin çevresi kızarıp, ortaları altın rengi oluncaya kadar fırında pişirin. Fırından çıkarınca, kalıbı ters çevirip hafifçe vurarak madlenleri temiz bir yüzeye düşürün, bir tel üzerinde ılımaya bırakın. Tarifte soğuyunca yenmeleri önerilmiş ama bence madlenin tadı, fırından çıkar çıkmaz yenince çıkıyor. Soğuyunca kapalı bir kapta bir kaç gün tazeliklerini korurlar.
Yapılışı Madlen kalıbını tereyağıyla iyice yağlayıp unlayın. Tereyağı bütün girintilere temas etsin. Küçük bir sos tenceresinde tereyağını kısık ateşte eritip bir kaseye aktarın. Soğumaya bırakın. Un ve pudra şekerini tel süzgeçten geçirerek bir kapta karıştırın. Toz bademi ekleyin. Ayrı bir kapta yumurta beyazlarını mikserle akışkan kıvama gelene kadar çırpın. Şeker-un-badem karışımını ekleyin. Mikserle bir yandan karıştırırken bir yandan da erimiş tereyağ, bal ve portakal rendesini ekleyin. Hamuru kalıplara paylaştırın ve sıkılaşması için 1 saat buzdolabında bekletin. Fırınınızı 200 C'de önceden ısıtın. (Eğer mini madlen yapıyorsanız 180 C'de ısıtın.) 12-15 dakika arası, madlenlerin çevresi kızarıp, ortaları altın rengi oluncaya kadar fırında pişirin. Fırından çıkarınca, kalıbı ters çevirip hafifçe vurarak madlenleri temiz bir yüzeye düşürün, bir tel üzerinde ılımaya bırakın. Tarifte soğuyunca yenmeleri önerilmiş ama bence madlenin tadı, fırından çıkar çıkmaz yenince çıkıyor. Soğuyunca kapalı bir kapta bir kaç gün tazeliklerini korurlar.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >