Microsoft sahte videolarla mücadeleyi artırıyor: Değiştirilen içerikler gerçek zamanlı gösteriliyor

Deepfake
Deepfake

Büyük teknoloji şirketleri, yanlış bilgilerin yayılmasını engellemek için yeni yöntemler test ediyor.

Microsoft'un bir süredir üzerinde çalıştığı sistem, dezenformasyonla mücadeleyi yeni bir boyuta taşıyor.

Böylece deepfake teknolojileriyle değiştirilen içerikler gerçek zamanlı olarak gösteriliyor.

Yaklaşan ABD Başkanlık seçimleri ve salgın, internet ortamında ve özellikle de sosyal ağlardaki yanlış bilgileri normalden çok daha tehlikeli hale getirdi.

Bu nedenle aslında Microsoft, Google, Apple ve sosyal platformların da aralarında bulunduğu büyük teknoloji şirketleri, yanlış bilgilerin yayılmasını engellemek için yeni yöntemler deniyor.

Üstelik bu yalnızca paylaşılan metin ya da fotoğraflar için değil videolar için de geçerli. Deepfake tekniğiyle oluşturulan videolar, az önce de bahsettiğimiz gibi kitlelerin yönlendirilmesinde büyük rol oynuyor.

  • Deepfake nedir? Deepfakes, mevcut bir görüntü veya videoda yer alan bir kişinin, yapay sinir ağları kullanarak bir başka kişinin görüntüsü ile değiştirildiği bir medya türüdür. (Wikipedia)

Manipüle edilen videolar gerçek zamanlı olarak gösteriliyor

Deepfake teknolojisi özellikle son yıllarda çok fazla kullanılıyor.
Deepfake teknolojisi özellikle son yıllarda çok fazla kullanılıyor.

Yeni Microsoft Video Authenticator, fotoğraf ve videoları analiz ederek yapay olarak değiştirilme olasılığını paylaşmayı hedefliyor.

Kullanıcılar medya dosyalarının manipüle edildiğine dair bir güven puanı veya yüzdeyi görebilecekler. Üstelik bu bilgi gerçek zamanlı olarak sunulacak.

Microsoft, aracın insan gözü tarafından tespit edilemeyen ince unsurlar üzerinden tespit yaparak çalıştığını özellikle belirtiyor.

Microsoft önümüzdeki süreçte de sahte içeriklerle mücadele etmeye devam edeceğini doğruluyor.
Microsoft önümüzdeki süreçte de sahte içeriklerle mücadele etmeye devam edeceğini doğruluyor.

Şirket ayrıca üretilen içeriklerde dijital karmalar ve sertifikalar eklemelerine izin verecek. Bu etiketler, içeriğin meta verilerine dahil edilecek ve sertifikadakilerle eşleşip eşleşmediği kontrol edilecek. Bu izleyicilere içeriğin orijinal olduğundan ve değiştirilmediğinden emin olmaya yardımcı olacak.

Microsoft bununla da yetinmiyor. Yanlış bilgiyle mücadelenin devam edeceğini ve şirketin bu sahte içeriklere karşı geri adım atmamaya kararlı olduğunu söylüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >