Microsoft'un arka plan fotoğrafları için verdiği ücretler

Microsoft duvar kağıtları
Microsoft duvar kağıtları

Dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft, farklı fotoğrafçılara belirli ücretler ödeyerek masaüstü arka planı için birbirinden güzel görüntülerin lisansını aldı.

Microsoft’un 25 Ekim 2001’de piyasaya sürdüğü Windows XP, en fazla tercih edilen işletim sistemleri arasında yer alıyor. Bu sistemle özdeşleşen meşhur duvar kağıdı büyük bir kesim tarafından bilinirken sevilen bir görüntü olarak hafızalara yer edindi.

1 milyarı aşkın görüntülenerek efsaneler arasına giren O'Rear fotoğrafı - 100 bin Dolar

1998 yılında analog bir makineyle çekilen meşhur Windows XP fotoğrafa zamanında ödenen telif hakkı bugüne kadar ödenen en fazla miktarlardan biri oldu. ABD’nin Kuzey Kaliforniya’daki Sonoma Country’de çekilen fotoğraf 1 milyarı aşkın bilgisayara erişmeyi başardı. Fotoğrafı bugünlerde çekmek isteyen O'Rear oldukça farklı bir görüntüyle karşılaşmıştı.

Microsoft, bu fotoğraf için O’Rear'a 100 bin dolar gibi ciddi bir ücret ödedi.

Sonbahar fotoğrafı - 45 Dolar

Microsoft’un kullandığı bir diğer fotoğraf ise Peter Burian’ın Sonbahar’ıydı. 2007’de Toronto’da bir yayın kuruluşuna açıklama yapan Burian’ın söylediklerine göre 1999’da çekilen fotoğraf, kendisine sadece 45 dolar kazandırdı.

Fotoğrafı çekerken hiçbir şey düşünmediğini söyleyen Burian, fotoğrafının milyonlarca insan tarafından keşfedilmesi beni çok şaşırttı dedi.

Yani Microsoft bir fotoğrafçıya yüksek miktarda para ve bilinirlik kazandırırken diğerine sadece bir yemek parası kazandırdı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >