Milletvekili seçim sonuçları belli oluyor: Bu seçimde baraj yüzde 7

​Milletvekili seçim sonuçları
​Milletvekili seçim sonuçları

Bugün Türkiye sandık başına giderek 600 milletvekilini belirlemek için oyunu verdi. Saat 17.00 itibariyle oy verme işlemi sona ererken, oy sayımı devam ediyor. Seçim yasasında gerçekleştirilen son değişiklikle yüzde 10 olan ülke seçim barajı, bu seçimde yüzde 7 oldu.

14 Mayıs seçimlerinde yeni seçim yasası uygulanacak. Seçim yasasında ittifak yapan partiler açısından kritik değişiklikler var.

İlk kez yüzde 7 seçim barajı

Seçim yasasında gerçekleştirilen son değişiklikle yüzde 10 olan ülke seçim barajı, bu seçimde yüzde 7 olarak uygulanacak. İttifak yaparak seçime girecek partilerin oy hesabı da değişti. Daha önce partilerin çıkaracağı milletvekili sayısı ittifakın toplam oyuna göre belirleniyordu.

Yeni yasaya göre, ittifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde elde ettiği geçerli oy sayısı esas alınarak, yani D'hont sistemine göre oransal belirlenecek.

  • D'hont sistemi
  • 24 Haziran 2018 seçimlerinde uygulanan sistemde, ittifak yapan partilerin milletvekili sayısı, ittifakın aldığı toplam geçerli oy üzerinden hesaplanıyordu. İttifakın aldığı milletvekili sayısı daha sonra ittifak içerisinde oy oranına göre dağıtılıyordu. Yeni yasaya göre ise ittifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde elde ettiği geçerli oy sayısı esas alınarak, yani D'hont sistemine göre oransal belirleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >