Milli Eğitim Bakanı Selçuk'tan yeni öğretim yılıyla ilgili açıklama

Ziya Selçuk
Ziya Selçuk

Uzaktan eğitim çalışmaları ve yeni eğitim öğretim yılı hazırlıklarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "21 Eylül'de belirli sınıflarda yüz yüze eğitimi başlatacağız. Okulların tam anlamıyla ne zaman, hangi şartlarda açılacağına Bilim Kurulu üyeleri karar verecek" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, uzaktan eğitim çalışmaları ve yeni eğitim öğretim yılı hazırlıklarıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Okulların ne zaman açılacağı yönündeki soruya yanıt veren Bakan Selçuk, "21 Eylül'de belirli sınıflarda yüz yüze eğitimi başlatacağız. Okulların tam anlamıyla ne zaman, hangi şartlarda açılacağına Bilim Kurulu üyeleri karar verecek. Biz hiçbir çocuğumuzu ve öğretmenimizi riske atan bir karara imza atmayız" ifadelerini kullandı

Bakan Selçuk'un açıklamaları:

Uzaktan eğitim nasıl olacak?

Bu önemli bir soru. Bizim bu soruya verdiğimiz cevap aslında çok net. Şu anda bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sağlık koşulları nedeniyle uzaktan eğitimin ayrı bir yere sahip olduğunu görüyoruz. Mart'tan beri bazı aşamaları paylaşıyoruz sizlerle.

Başlangıçta, biliyorsunuz televizyon kanalları açtık. Bu kanalların içeriğini okul kademelerine göre doldurduk Hep şunu söyledik, dünyada bunu yapabilen çok az sayıda ülke var. Artık niteliğinde de çok iddialı hale geldik.

"3 bin 358 ders çekimi yapıldı"

3 bin 358 ders çekimi yaptık. Bir dersin toplam yapılma süreci yaklaşık 5 gün sürüyor. Üst üste koyduğunuzda kaç yıl olacağını siz düşünün lütfen.

Hala da bu süreç derinleşerek, uzmanlığı artırarak sürüyor. Peki sadece televizyonla yetindik mi? Hayır. Canlı platformlar kurduk, yapay zeka temelli bir eğitim içeriği olması bakımından dünyada yine birkaç ülkede olan bir içerik. Öğrencinin seviyesini ölçen, durumuna göre bölüm tavsiyesinde bulunan, öğrencinin hızına göre; bu hızla gidersen bölümlerini değiştirdim, azalttım, çoğalttım diyebilen bir zeka. Ya da bir öğrencinin bilemediği sorunun hangi konu eksikliğinden kaynaklandığını otomatik olarak bilip, ekrana hazır olarak getiren bir sistem.

Ve bir milyon öğrencim varsa, bir milyon ayrı deneme sınavı yapabilen bir sistem. Bu konu bizim açımızdan kritik.

"Uzaktan eğitimi tüm yönleriyle anlık ölçüyoruz"

  • Uzaktan eğitimi biz anlık olarak olarak ölçüyoruz. Şu anda hangi sınıf düzeyinde, kaç canlı sınıfta hangi hareket var, kaç öğretmenimiz aktif, orta öğretimdeki öğretmenlerin aktivitesi nedir, hangi şehirdedir, hangi kasabadadır, bütün bunları anlık olarak izliyoruz.

"Yabancı dille ilgili önemli program yaptık"

Biz ilk kez, yaz tatilini de eğitim fırsatı olarak değerlendirdik. TV kanallarımız hiç durmaksızın yaz programları, yaz okulları açtı. Yaz tatili süresince de tasarım beceri atölyeleri kurduk. Çocukların her türlü konuda bu dijital becerilerle, dramayla ilgili olabilir. Her konuda atölye imkanına kavuşuyor olması, kişisel olarak katılma fırsatının olması önemli.

  • Yabancı dille ilgili yazın önemli bir program yaptık. Dedik ki bir yıl boyunca alınan derslerin tamamını bir yazda verebiliriz. A1 seviyesinde ve diğer seviyeleri de dikkate alarak uluslararası nitelikte bir içerik hazırladık ve sunduk.

"İnternet kotası iki katına çıkarılıyor"

Erişimde fırsat adaleti olsun diye internet paketi olmayan çocuklarımıza destek olmak; bugün yine operatörlerden olumlu haber geldi.Öğrencilere ayrılan internet kotası iki katına çıkıyor.

Özel okullarda indirim olacak mı?

Bizim internete erişimde bulundukları bölge itibariyle internet altyapısının olmaması... Çocuklarımızın erişiminde sorun var. Peki bu çocuklar 16 milyon çocuğun erişimiyle ilgili bir problem görülmüyor. Ama yaklaşık 1,5 milyon çocuğumuzun erişimiyle ilgili bir problemimiz var, bunu görüyoruz.

Özel okullarla ilgili olarak, defalarca toplantılar yapıldı. Her bir okulun ayrı ayrı, şartları, ücreti ile ilgili çözümleme çalışmaları yapıldı. Biz özel okulların, velilerin talepleri doğrultusunda tedbirler alması doğrultusunda beklentilerimizi çok net ifade ettik. Onların da geçen hafta bir deklarasyonu oldu, bu talebe uyarak özel okullarda indirim konusunda, okula göre değişecek bir durum söz konusu. Her okulun bunu yapması konusunda bütün temsilcilerin mutabakatı var. Vergi ve benzeri hususlar konusunda veli lehine bazı kolaylaştırmalar neler olabilir, bunu da epey bir çalışıyoruz. Bunda da bir hafta içinde bir noktaya gelmiş olacağız.

"21 Eylül'de bazı sınıflarla yüz yüze eğitime başlayacağız"

  • Sağlık Bakanlığımız dese ki, okulların tamamının açılmasında sakınca yoktur dese, biz bunu elbette açarız. Biz bunu söylemenize rağmen tam tersini yapıyoruz dememiz mümkün değil. Biz hiçbir çocuğumuzu riske atmayız. Bizim ödevimiz eksiklikleri tamamlamaktır, öğretmenimizin, çocuklarımızın sağlık içinde eğitimini almasıdır. 21 Eylül spekülasyonları yapılıyor. Sadece resmi kaynaklardan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın sitesinde ne yazıyorsa odur. Biz 21'inde belirli sınıflarda yüz yüze eğitimi başlatacağız. Şu anda bununla ilgili değişiklik yok. Buna uygun olarak durumumuzu dikkate alacağız. Çok net olarak.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >