Milli Muharip Uçak KAAN: İsmi nereden geliyor? Özellikleri neler?

Milli Muharip Uçağı KAAN
Milli Muharip Uçağı KAAN

Türkiye'nin savunma sanayindeki son başarısı, Milli Muharip Uçak KAAN, ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Peki, KAAN ismi nereden geliyor ve bu muharip uçağın özellikleri nelerdir?

Milli Muharip Uçak KAAN, başarılı bir şekilde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Uçak, fırlatma koltuğu, statik testler, kontrol yüzeyleri testleri, iniş takımı düşürme testleri, aviyonik sistem testleri ve yakıt testlerinin başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından motor çalıştırma testlerini başarıyla geçti.

Bu önemli adım, Türkiye'nin savunma sanayisindeki yeteneklerinin ve teknolojik ilerlemesinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. KAAN'ın başarılı ilk uçuşu, milli savunma projelerindeki önemli bir kilometre taşı olarak kabul ediliyor ve Türkiye'nin savunma sanayisindeki yerli ve milli üretim kapasitesinin artırılmasına yönelik kararlılığını vurguluyor.

Mürted havalimanından kalkan Milli Muharip Uçağı, bir süre uçuş yaptıktan sonra başarıyla tekrar üssüne döndü.

KAAN, insansız hava araçları, havadan ihbar, kontrol gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilecek.

Yeni nesil silahlarla havadan havaya muharebe, süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas vuruş gerçekleştirebilecek KAAN, yapay zeka ve nöral ağ desteğiyle artırılmış muharebe gücü sağlayacak.

KAAN programı kapsamında Yıldırım Test Tesisi, Radar Kesit Alanı Test Tesisi, Rüzgar Tüneli Tesisi gibi dünyanın sayılı büyüklükteki test merkezlerinin ülkeye kazandırılması sağlanıyor. Bu sayede test verilerinin işleme kabiliyetlerinin artırılmasının da önü açılmış olacak.

Milli muharip uçağının özellikleri

MMU üstün hava hâkimiyetini:

Yeni Silahlarla Arttırılmış Havadan Havaya Muharebe Menzili

Yüksek/Süpersonik Hızda Dahili Silah Yuvalarından Hassas ve Tam Vuruş

Yapay Zekâ ve Nöral Ağ Desteğiyle Arttırılmış Muharebe Gücü ile sağlamaktadır.

Yetenekleri

• Keşif, gözetleme ve istihbarat

Farklı hava-yer mühimmatları ile taarruz

• Hava-hava mühimmatları ile düşman helikopter, pervaneli uçak, İHA'larına angaje olarak av taraması

• Düşman RF yayımı yapan radar ve hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirme

• Hava ve karada dost kuvvetlere himaye

• Sinyal ve haberleşme istihbarat

• Elektronik harp

• Diğer dost

KAAN isminin anlamı nedir?

Kaan erkeklere verilen doğum adı ve soyadıdır. Aslı Türk halklarına dayanan Kaan ismi, 'yönetici' ya da 'Kralların Kralı' (Khagan) anlamına gelmektedir.

Kaan, vasıflı, hükümdar ya da unvan sahibi anlamlarına gelir. Aynı zamanda Kaan ismi Eski Türk Devletlerinde hükümdarlara verilen bir unvandır. TDK sözlük anlamı da hanların hanı, hükümdar anlamlarına gelir.

"KAAN'ın isim babası Devlet Bey'dir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da İstikbalin Yüzyılı Tanıtım Programı'nda Milli Muharip Uçağı KAAN'ın isim babasının MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olduğunu açıklamıştı.

Erdoğan, "Milli Muharip Uçağımızın ismi artık KAAN'dır. Rabbime bize bu günleri gösterdiği için hamdediyorum. İsim babası da Devlet Bey'dir (Devlet Bahçeli). Şimdi bunlar birilerini çok rahatsız edecek. Diğer projelerimze neler dediler biliyorsunuz. Bunlara da maket diyeceklerdir. Her başarımızdan bunlar, suyun öte tarafındakiler rahatsız oluyorlar. Hiç kusura bakmasınlar, biz bunları rahatsız etmeyi sürdüreceğiz. Biz Türk milletiyiz, umut ettikleri hayallerden uyandırmaya KAAN ve Hürjet bile yeter. Buradaki coşku birilerini tedirgin ediyorsa demek ki doğru yoldayız. Daha fazlasını yapmak için daha çok çalışacağız."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >