Milli Muharip Uçak'la ilgili detay ortaya çıktı: F-16’larda bu özellik bulunmuyor

Milli Muharip Uçak
Milli Muharip Uçak

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, Milli Muharip Uçak'la ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kotil, "Supercruise özelliği sayesinde süpersonik uçuş yapabiliyor. F-16’larda bu özellik bulunmuyor doğal olarak F-16’lardan çok daha ileri bir teknolojiye sahibiz" dedi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, TEKNOFEST 2021'de sergilenen Milli Muharip Uçak'la ilgili olarak Hürriyet gazetesinden Burak Taşçı'ya açıklamalarda bulundu.

Milli muharip uçağın Türkiye'nin bekası için yapılan bir uçak olduğunu söyleyen Kotil, "5. Nesil savaş uçağı… 5. Nesil savaş uçağı ne demek? Uçağın radar tarafından görülememesi demek. Radara yakalanmamak için tüm mühimmat gövdesinde saklı bulunuyor" dedi.

"Bir de Supercruise özelliği sayesinde süpersonik uçuş yapabiliyor. F-16’larda bu özellik bulunmuyor; doğal olarak F-16’lardan çok daha ileri bir teknolojiye sahibiz" ifadesini kullanan Kotil, ardından "Bu şu demek oluyor, bu uçak çok uzun süre süpersonik uçuş yapabiliyor ve uzak menzilden hedefini vurabiliyor. 5. Nesilin tanımı bu. Üzerinde birçok bilgisayar var ve tek pilot tarafından yönlendiriliyor" bilgisini verdi.

"4 bin mühendis bu proje üzerinde çalışıyor"

Şu anda şirkette bulunan 4 bin mühendisten 1000'inin bu proje üzerinde çalıştığını kaydeden Kotil, şunları anlattı:

"Bu proje üzerine 10 bin mühendisle çalışmayı hedefliyoruz. TUSAŞ bünyesinden 3 bin mühendis bu işe odaklanacak. Bunun dışında 3 bin mühendis ASELSAN, ROKETSAN gibi kurumlardan gelecek. Türkiye’den ve dünyadan mühendisler bu uçak için çalışacak. Sonuçta 6 bin mühendisin yaptığı bir uçak olacak bu.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil

"40 bin feet'te uçacak"

Böyle projelerin ayrıntılı teknik bilgileri elbette paylaşılmıyor ama yüzlerce metreden hedefini imha etme becerisine sahip olduğunu söyleyebilirim. Bu uçaklar 40 bin feet’te uçacak. Bu şu demek oluyor Türkiye’nin hava sahasına kimse sokmayacak, hava ve kara hedeflerini imha edecek. Bu uçaklar hava sahamızın emniyetidir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >