Minneapolis için muvazzaf askerlere 'hazır olun' emri

Minneapolis'te ilan edilen sokağa çıkma yasağı gösterileri sonlandırmakta başarısız oldu
Minneapolis'te ilan edilen sokağa çıkma yasağı gösterileri sonlandırmakta başarısız oldu

ABD'de George Floyd protestoları sürüyor. Adalet Bakanlığı Floyd'un katili polis Chauvin'in tutuklandığını açıkladı ancak gösteriler sona ermedi. Şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Pentagon muvazzaf askere, "4 saat içerisinde konuşlanabilecek şekilde hazır olun" emrini verdi.

Öte yandan Chauvin'in meslek sicili ve Floyd'a yöneltilen suçlamanın detayları ortaya çıktı.

ABD'li siyahi vatandaş George Floyd'un polis tarafından öldürülmesi, Minneapolis kentinde çok şiddetli bir biçimde protesto ediliyor. Göstericilerin yetkililerden talebi, fail polis Derek Chauvin'in tutuklanmasıydı. Dün Adalet BakanlığıChauvin'in tutuklandığını ve soruşturmanın bu şekilde yürütüleceğini açıkladı ancak gösteriler devam etti.

Chauvin'e "taksirle öldürme" suçlaması yöneltildi

Yeni karara göre Chauvin'e taksirle adam öldürmek ve üçüncü derece cinayet suçlamaları yöneltildi. Buna göre, Chauvin suçlu bulunursa ceza indirimi alabilir çünkü "istemeyerek" öldürdüğüne hükmetmiş olunacak.

Öte yandan olay anında Chauvin'in yanında bulunan ve olaya sessiz kalan diğer üç nüfus polis memuru hakkında ise henüz soruşturma açılmış değil.

Sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Bu sebeplerle Minneapolis'teki göstericiler soruşturma süreci ve yöneltilen suçlamalardan memnun kalmadı ve protestolar devam etti ve şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasağın 8.00-18.00 saatlerinde uygulanacağı bildirildi.

Askeri polis teyakkuzda

AP'nin aktardığına göre, Pentagon Minneapolis'e gitmek üzere askeri polisin teyakkuzda olmasını istedi.

Kuzey Carolina ve New York'ta askerlerin 4 saat içerisinde konuşlanmaya hazır olması emredildi. Muvazzaf güçlerin normalde yerel polis gibi davranması yasak ancak İsyan Kanunu buna istisna tanıyabiliyor.

Trump'tan Floyd'un ailesine uyarı telefonu

ABD Başkanı Donald Trump, Minneapolis'teki gösterilerin George Floyd'un anısına leke sürdüğünü söylemişti. Trump bu sefer Floyd'un ailesini arayarak gösterilerin bu sefer anarşiye dönmesine izin verilmeyeceğini söyledi.

800 bin dolar bağış toplandı

Floyd konusunda sadece şehir ve eyalet bazında değil, aynı zamanda ülke genelinde de bir dayanışmanın yaşandığı görülüyor. George Floyd'un cenaze masrafları için başlatılan kampanyada yaklaşık 800 bin dolar bağış toplandı.

Minneapolis'teki göstericilerde şehirde bazı noktalarda ücretsiz yemek ve maske bulabiliyor.

Chauvin'in meslek sicili nasıl?

Siyahi George Floyd'u öldüren polis Derek Chauvin'in sicilinin oldukça kabarık olduğu ortaya çıkmıştı. Chauvin 19 yıllık meslek hayatında18 kez şikayet edildi, iki kınama cezası aldı ve üç kez "ücretsiz izne" çıkarıldı. Öte yandan Chauvin hakkında çok daha çarpıcı bir gerçek daha ortaya çıktı.

Derek Chauvin'in 2008 yılında evdeki bir anlaşmazlık için gittiği yerde siyahi Ira Latrell Toles'u vurduğu ortaya çıktı. Olay esnasında Chauvin Toles'u önce yumrukluyor sonra da karnına bir el ateş ediyor. Toles kurtuluyor ancak Chauvin ceza almıyor.

Neler yaşandı, Floyd neden gözaltına alınmak istendi?

Olayın yaşandığı gün bir iş yeri sahibi, polisi arayarak kendisine gelen bir müşterinin "sahte 20 dolar" verdiğini söyleyerek müşterinin eşkalini tarif etti. Eşkale uyduğu düşünülen George Floyd, "sahte 20 dolar" nedeniyle durduruldu ve arabasından indirildi. Polise mukavemet etmeyen Floyd, Chauvin isimli polis tarafından nefessiz bırakılarak hayatını kaybetti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / HÜSEYİN GÜNAY, NEW YORK TİMES, AP