ABD basını "İsrail'i endişelendirdi" diyerek duyurdu: Mısır ile Türkiye arasındaki o anlaşma gündemde

Mısır, Türkiye’nin KAAN programına katılarak Orta Doğu’daki askeri dengeyi değiştirecek adımlar atıyor. KAAN, gelişmiş özellikleriyle bölgedeki hava üstünlüğünü yeniden şekillendirebilir. ABD basını da Mısır'ınKAAN projesine katılmasını "İsrail'i endişelendirdi" diyerek duyurdu
Orta Doğu’da askeri dengeleri etkileyebilecek önemli bir gelişme yaşandı. Mısır, Türkiye’nin yerli ve milli beşinci nesil savaş uçağı programı KAAN’a resmi olarak katıldığını duyurdu. Bu hamle, bölgedeki jeopolitik dengeleri yeniden şekillendirebilir.
ABD merkezli The National Interest, KAAN’ın, Türkiye’nin ABD’nin F-35 programından çıkarılmasına bir yanıt olarak geliştirildiğini belirtti. KAAN, gelişmiş gizlilik kabiliyeti, süper seyir, sensör füzyonu ve ağ merkezli savaş özellikleriyle donatılmış çift motorlu bir savaş uçağı olarak öne çıkıyor. İlk uçuşunu 2023 yılında yapan KAAN, 2030’lu yıllarda tam operasyonel kapasiteye ulaşmayı hedefliyor.

Mısır’ın mevcut F-16, Rafale ve MiG-29 uçaklarının yetersiz kaldığı ve hava kuvvetlerini modernize etmeye çalıştığı belirtiliyor. The National Interest, "KAAN’a katılmak, Mısır’ın çok kutuplu dünyada stratejik özerkliğini artırma çabalarının bir göstergesi" ifadelerini kullandı.
Mısır'ın KAAN projesine katılmasıyla dengeler değişecek
Bu işbirliği, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne karşı bir denge unsuru olabileceği değerlendirilirken, en büyük rahatsızlığın İsrail’de olacağına dikkat çekildi. İsrail, F-35 filosuyla Orta Doğu’daki hava üstünlüğünü elinde bulunduruyordu, ancak Mısır’ın KAAN programına katılması, bu üstünlüğü zayıflatabilir. İsrail, bu gelişmeyle birlikte savunma stratejisini gözden geçirmek zorunda kalabilir ve yerli silah üretim programlarını hızlandırma gerekliliğiyle karşılaşabilir.
The National Interest, KAAN’ın Batı’nın savaş uçağı teknolojisindeki hakimiyetine meydan okuduğunu ve Mısır’ın 2030 yılına kadar Türkiye’den gelişmiş beşinci nesil savaş uçaklarına sahip olacağını vurguladı.



































